Реакция

Министър Николов обеща азерски газ до 1 юли

  06.01.2022 15:11  
Министър Николов обеща азерски газ до 1 юли

Започва ускорено изграждане на интерконектора с Гърция, като до 1 юли тази година той трябва да бъде готов и въведен в експлоатация. Целта е газът, доставен чрез него, да се използва за следващия отоплителен сезон.

Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов в пленарна зала.

По време на днешното му изслушване групата на ГЕРБ-СДС беше най-активна, а депутатите в нея зададоха множество въпроси за проекта, започнал още през 2009 г., по време на първия кабинет на Борисов, и незавършен до днес. Министърът обаче заяви, че именно ГЕРБ са виновни за забавянето на строежа. Николов коментира още, че зад забавянето му стоят икономически интереси.

Ивайло Мирчев от ДБ пък коментира, че е смешно, че ГЕРБ искат изслушване на министъра за интерконектора - проектът, който е стартиран преди 12 години. Той иронично добави, че това е все едно да поискат вътрешният министър да разследва кюлчетата и пачките на Борисов.

"Да задавате въпроси, на които Вие трябва да отговаряте, е върховна наглост", обърна се Мирчев към групата на ГЕРБ-СДС.

Той заяви, че има различни поводи за забавянето на строежа. Например само обжалванията са го забавили с 18 месеца. Друг проблем е възникнал и при финансирането. ЕБВР е отказала да финансира проекта заради съмнения с директора на компанията - Жаклен Коен. Тогава е взето решението да управлява заместникът му, както и той да отговаря за заема. По този начин Коен е запазил поста си.

Александър  Николов съобщи, че проблемът с този принцип е отстранен две седмици след встъпването в длъжност на това правителство.

Той смята, че тези забавяния много ясно показват, че правителствата на Борисов не са имали интерес от завършването на проекта. Николов сравни отделените за Балкански поток 220 млн. евро и значително по-скромната сума от 1,1 млн. евро за интерконектора. По думите му това сравнение показва интереса на държавата към един енергиен проект и респективно - липсата на такъв към втория. Той допълни още, че страната губи по 1,5 млн. лв. на ден заради това, че конекторът не е готов и страната не внася азерски газ.

След изказването му Теменужка Петкова благодари на министъра, че е изчел данните, за да стане ясно колко много работа са свършили. Тя се оплака, че името й е назовавано така, все едно е подписвала не договори, а смъртни присъди. Петкова попита наследника си какви ще са неустойките за проекта, който трябваше да бъде завършен до 31 декември 2021 г. Министърът пък я контрира, че  щом знае сроковете, знае и какви са неустойките в договора. Тогава тя отново взе думата и заяви, че до днешна дата те са в размер на 540 хил. лв.

Министърът заяви, че той и Асен Василев са изпратили писмо с искане за компенсации до проектната компания, което ще бъде обсъждано с борда на директорите. Петкова пък му се скара и заяви, че не е нужно да се пишат писма за компенсации, а страната да изиска дължимите ѝ неустойки.


Анкета

За коя партия бихте гласували ако изборите бяха днес?


Резултати