Бизнес

Проф. Кантарджиев: Омикрон ще създаде проблем на работодателите

  06.01.2022 12:41  
Проф. Кантарджиев: Омикрон ще създаде проблем на работодателите

Обсъжда се възможността да се намали срокът на карантината и за ваксинираните той да бъде по-кратък, особено за хората, които имат поставена бустерна доза, съобщи по bTV проф. Тодор Кантарджиев, микробиолог и консултант на Столична община по ваксинациите.

Хората, които са ваксинирани, и да се заразят отделят вируса за по-кратко време, затова при тях изолацията може да бъде намалена, аргументира се той. 

Омикрон има по-кратък инкубационен период - три-четири дни. В момента се разболяват тези, които са празнували неправилно Нова година. Според него новините за Омикрон "не са толкова лоши". Той цитира данни на центровете за контрол на заболяванията в САЩ, според които инфекцията, предизвикана от Омикрон, преминава по-леко и по-рядко засяга белия дроб.

Според експерта бързото разпространение на инфекцията ще създаде проблем за работодателите, той като голям брой хора, ще боледуват едновременно, затова посъветва да се направи график, за да не се събират много хора на едно място и да има възможност за заменяемост. 

Според него поставената от премиера Петков цел за 300 000 ваксинирани през следващите три седмици е напълно реалистична и посочи, че вчера са поставени над 32 000 дози, от които само в София - над 7000.

Професорът повтори тезата си, че който е изкарал Омикрон няма да се зарази с други варианти и добави, че ако си боледувал от Делта, вероятността да "хванеш" Омикрон е 5 пъти по-голяма, според проучвания. Той посъветва боледувалите да се ваксинират.

Микробиологът коментира и съобщенията за случаи на Флурон (комбинация от грип и коронавирус), като обясни, че те са много редки и са при хора с компрометиран имунитет. Той съобщи, че миналата година в Националния център по заразни и паразитни болести са били засечени случаи на коронавирус и респираторен синцитиален вирус при бебета и възрастни хора.

"Ако си изкарал грип, трябва да се пазиш от коронавирус. Ако преди два месеца си боледувал от COVID, имунитетът ти е намален и лесно можеш да се заразиш с грип. Който трябва да си направи бустер - да не отлага, особено хората, които са ваксинирани с Астра Зенека или са си направили имунизация отдавна. Младите да не се събират с повече хора, да си носят маските и да пият витамин Д", препоръча специалистът и подчерта, че не бива да се вещае апокалипсис с настъпването на Омикрон.