Бизнес

Хиновски: Интерконекторът е бавен умишлено

  06.01.2022 12:39  
Хиновски: Интерконекторът е бавен умишлено

"35% може да падне цената на отоплението с азерски газ. Газопроводът Гърция - България е втората външна връзка на българската газопреносна система, освен "Турски поток". Неговата концепция и стратегия е да се разнообразяват доставките на газ, по алтернативен на руските трасета път. Става дума за газ от Азербейджан, както и втечнения газ от терминала в Александруполис, в които България има акционерно участие", заяви пред NOVA NEWS енергийня експерт Иван Хиновски.

"Това е вторият крак на българската газопреносна система, той повишава енергийната сигурност на страната", добави той.

Експертът смята, че по геополитически причини този проект е бил забавян, в много случаи целенасочено.

"Монополистът "Газпром" няма интерес от този прпоект, защото той намалява неговото влияние", убеден е Хиновски.

Според него в България има хора, които изпълняват поръчки в това отношение, но има и такива, които забавят проекта от некомпетентност.

"Имаме подозрения, че се получават възнаграждения за забавяне на процедури, обжалвания", каза той и даде пример, че проектът се бави десет години, а "Турски поток" е изграден за рекордно бързо време.

"Новата власт може да анализири причините за забавянето, да се изготви нов график за дейностите. Трябва да бъдат направени промени в Закона за обществените поръчки, за да се спре постоянното обжалване на проекта. Планът бе до края на юни да приключи строителната дейност, бе удължен до края на 2021 г. Този отоплителен сезон няма да има евтин газ от Азербейджан. С него може да се очаква 35% спад на цената на отоплението", заяви още Иван Хиновски.

За него предишното правителство е постъпило безотговорно спрямо този проект.

Хиновски вярва, че е нужно извънредно законодателство, макар да не звучи европейски, но то е за да се завърши проекта в най-скоро време.

Относно високите цени на тока у нас, експертът заяви, че бизнесът в Европа плаща евтин ток, защото схемата на пазара в Западна Европа е различна от нашата.

"Пазарът ни е "ден напред". И там има скъпа енергия, но има дългосрочни договори на нормални цени за големи потребители индустрии, болници, общински дружества, което трябва да се случи и у нас. Това е дефект на нашия пазар, той може да бъде избегнат с промени в закона за енергетиката", категоричен е Хиновски.


Анкета

За коя партия бихте гласували ако изборите бяха днес?


Резултати