Светът

Русия изпрати въздушни десантчици в Казахстан

  06.01.2022 11:50  
Русия изпрати въздушни десантчици в Казахстан

Русия изпрати въздушни десантчици като част от миротворческия контингент на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) в Казахстан, заяви ОДКС, предаде Ройтерс, като се позова на информационната агенция "Интерфакс".

"Миротворчески контингент на Организацията на договора за колективна сигурност бе изпратен в Казахстан за ограничен срок с цел да стабилизира и нормализира ситуацията", заяви ОДКС в съобщение, споделено в Телеграм от говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, предаде Франс прес. В миротворческия контингент ще вземат участие войници от още четири бивши съветски републики.

Междувременно САЩ осъдиха насилието и вандалските прояви в Казахстан. Държавният департамент призова протестиращите и властите в централноазиатската страна да бъдат сдържани. Дипломатическото ведомство нарече Казахстан "ценен партньор" и призова всички казахстанци да уважават институциите, да спазват човешките права и медийните свободи. Протестиращи в Казахстан убиха през последните два дни 8 служители на полицията и националната гвардия и щурмуваха и подпалиха правителствени сгради, разгневени от увеличението на цените на горивата.