Коментари

Кирил Петков: Крим е окупиран

  06.01.2022 10:45  
Кирил Петков: Крим е окупиран

Премиерът Кирил Петков изцяло подкрепя становището на ЕС и НАТО, че Украйна е единна и понеже Крим в момента е окупиран, става дума за окупация. "За мен няма никакво съмнение в това. Ние напълно подкрепяме европейската позиция, без никакво отклонение от нея."

Новият министър-председател на България потвърди ангажимента на правителството да приеме еврото след две години въпреки крехката подкрепа сред избирателите. В интервю за кореспондента на Bloomberg в София Слав Оков, Кирил Петков обърна внимание на необходимостта от активно увеличаване на подкрепата за въвеждането на единната валута след провала на комуникацията по време на кризата с COVID-19, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

Петков каза, че правителството му ще търси начини за финансиране на инфраструктурни проекти, които „могат да помогнат за способността на НАТО да има по-добра логистика“, включително повече мостове по река Дунав и пътни връзки, които ще помогнат за свързването на Гърция и Румъния, северните и южните съседи на България.

Според Петков трябва да има устойчив подход към реформите от Зелената сделка, за да не намалее конкурентоспособността на региона. "Може би по-бавен ръст или някои регулаторни процеси, с които трябва да го постигнем. Иначе рискуваме да станем най-бързо най-зелени, но и най-бързо да намалее конкурентоспособността ни. А тези две неща трябва да се развиват ръка за ръка, за да постигнем наистина зелените цели на зелена икономика, която да е устойчива и която подкрепя своите граждани." Запитан за затварянето на въглищните електроцентрали и замяната на мощности, Петков коментира, че "ако заменим местен източник на енергия с вносен, зависимостта ни се увеличава." "Относно сроковете на затваряне на ТЕЦ-овете, бихме могли да ги заложим например до 2040г., но това няма значение. При сегашните цени на въглеродните емисии и ако продължават да растат, тези ТЕЦ-ове наистина трудно ще работят на пазара. Мечтая след няколко години, да кажем до 2040 г. да успеем напълно да заместим всички въглищни източници с чисти енергийни източници, които да са местни.

В коментар за Северна Македония Петков заяви, че възнамерява да засили дискусиите със Скопие. "Затова отваряме пет нови групи – за инфраструктурата, икономиката, културните обмени, присъединяването към ЕС и историята. Надявам се, че това няма да са само правителствени срещи – искам тези групи да работят изключително ефективно в следващите 6 месеца и да постигнат реални резултати." Петков добави, че няма конкретни срокове за преговорите, но "поставихме много ясна дата на първото ми посещение, вероятно още на 18 януари. От наша страна въпросът е уточнен и искам да обсъдя с нашите македонски партньори един много стегнат график на тези междуправителствени и бизнес срещи, както и културни групи от двете страни с много ясни цели. Според това как напредваме по всички проблеми, очаквам да определим окончателната дата за приемане на Македония. "


Анкета

За коя партия бихте гласували ако изборите бяха днес?


Резултати