Реакция

Симидчиев: Няма друга алтернатива на наложените мерки

  05.01.2022 15:03  
Симидчиев: Няма друга алтернатива на наложените мерки

Само с наложените мерки можем да управляваме риска от разпространението на коронавируса. Това каза в ефира на „Твоят ден” по NOVA NEWS д-р Александър Симидчиев от „Демократична България”.

„С проекта за решение за зелените сертификати, който внесохме, искаме да предприемем същите ограничения каквито се налагат за образователната система и културните среди. Дали депутатите ще си плащат сами тестовете е най-маловажният въпрос, тъй като големите парламентарни групи са ваксинирани и нямат нужда от тестване.

Във връзка с изказванията на ПП „Възраждане” от парламентарната трибуна и призивите за отпадане на мерките, д-р Симидчиев коментира така:

„Това е платформа на хора, които искат да яхнат вълната на популизма и на безчовечието. Става въпрос за здравето и живота на хората. Днешният брой положителни тестове е над 6 хиляди, това е втората най-голяма стойност от началото на пандемията. Причината не е само новият вариант на вируса Омикрон, голяма част от заразените са с варианта Делта, който вкарва хората в болница. Ограниченията са единствената възможност да управляваме риска от пандемията. Каква е иначе алтернативата, такава не се предлага. Не чувам нищо конструктивно”, допълни Симидчиев.

Д-р Александър Симидчиев коментира още, че депутатите са сред най-рисковите от разпространението на вируса групи.

„Народните представители се срещат ежедневно с много хора и се събират в закрито пространство над 200 човека. Редица парламенти въведоха зеления сертификат, трябва да сме на висотата на отговорността в обществото”, допълни депутатът.

В днешното заседание на НС двама депутати са се включили дистанционно, поради карантиниране, като според д-р Симидчиев тяхната бройка значително ще се увеличи.