Бизнес

Димитър Цоцорков, Асарел - Медет: Добивът на мед може да е двигател на България в иновациите

  05.01.2022 14:42  
Димитър Цоцорков, Асарел - Медет: Добивът на мед може да е двигател на България в иновациите

Очаквам рудодобивът да бъде стабилен и да остане един от отраслите, които се развиват устойчиво. Институтът за пазарна икономика излезе с анализ за това кои сектори и региони са продължили доброто си развитие през 2020 г., въпреки пандемията. Добивната индустрия на национално ниво има ръст от 20%, който се дължи на добива и преработката на цветни метали, а другите сектори с ръст са били строителството, дигиталните технологии и здравеопазването. Смятам, че тези тенденции са актуални и за 2021 г., като ще се запазят и през 2022 г. Рудодобивът ще продължи да осигурява доброто социално-икономическо развитие на своите региони, както и да компенсира спада в пряко засегнати от ковид кризата отрасли. Това казва в интервю пред списание „BGlobal“ Димитър Цоцорков, председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“ АД.

Виждаме също, че в глобален план запасите от мед на световните борси са на исторически много ниски нива - имаме силно търсене и сравнително слабо предлагане. А медта е базова суровина за производството на технологиите за зелена енергия, което също ще влияе върху процесите в бъдеще. Смятам, че това създава нови възможности за България, защото разполагаме с мощности за добив и производство на мед. Отрасълът ни има потенциал да бъде двигател за много иновации, да продължи процесите на дигитална трансформация и инвестициите в нови екологични технологии за намаляване на въглеродния отпечатък.

Трудно е да предвидим как ще се развие глобалната пандемия, как новите варианти на коронавируса ще рефлектират върху икономическите процеси и колко бързо науката ще ни помогне с решения. Разбира се, сериозна несигурност създават високите цени на енергоносителите. Това е голямо предизвикателство за тежката индустрия, която е базова за развитието на икономиката като цяло. Не на последно място, страната ни има нужда от политическа стабилност, която да създава предвидимост на бизнес средата, да подобрява бизнес климата и да създава сигурност за инвеститорите и нови възможности за хората, подчертава Димитър Цоцорков.