Анализи

Ще продължат ли да се покачват цените на недвижимите имоти и през 2022 г.

  04.01.2022 16:49  
Ще продължат ли да се покачват цените на недвижимите имоти и през 2022 г.

2021 г. беше хитова година за пазара на недвижими имоти в целия сегмент, както във ваканционните, така и в жилищните имоти в големите населени места. Сериозен е ръстът в продажбите на ваканционни имоти, каза в ефира на Радио София Ирена Перфанова, зам.-председател на Националното сдружение недвижими имоти.

„Свидетели сме на това, че пазарът 2016-2020 г. във ваканционните имоти беше обратен на този в големите градове. Оттеглянето на международните инвеститори от ваканционните курорти оказа влияние върху броя на сделките, които бяха реализирани и цените“, каза Перфанова.

Тя добави, че последната статистика в Агенцията по вписвания сочи ръст на продажбите във ваканционни имоти между 35% до 80% в различните зони.

„В Несебър има ръст от порядъка на 85%, в Банско – 78%, Пампорово надхвърля 20%. Много сериозна динамика за тези зони, сравнено с предходния 5-годишен период“.

Ръстът в пазара на ваканционни имоти се дължи и на факта, че през последните две години голяма част от хората имат възможност да работят дистанционно, отчете Ирена Перфанова.

Това, което се случва на пазара на недвижими имоти у нас е аналогично на онова, което се случва в световен мащаб, затова трябва да се отчете икономическата и политическата обстановка в страната и чужбина, каза тя.

„Това, че цените на недвижимите имоти през последните две години много се повишиха, интересът се покачи, ниските лихвени проценти, допълнителното инжектиране на пазара с печатане на валута, са процеси, които оказват по-изкуствен натиск върху пазара на недвижими имоти“.

Ако тези процеси продължат ще окажат влияние и на цените през тази година.

„Новото строителство компенсира един сериозен дефицит…Старото строителство и вторичните продажби, като че ли намаляха, защото ако хората продадат тези имоти няма какво да правят с парите и този дефицит на пазара се компенсира с новото строителство.

Голяма част от купувачите търсят не толкова голяма площ жилища, колкото такива с функционално разпределение и няколко помещения, които да позволяват дистанционна работа.