Бизнес Светът

Газовите доставки в Европа скочиха, но в посока изток

  04.01.2022 11:12  
Газовите доставки в Европа скочиха, но в посока изток

Доставката на природен газ по газопровода "Ямал-Европа", който обикновено изпраща руски газ на запад към Европа, скочиха във вторник, но в посока от Германия към Полша, показват данни на германския мрежов оператор Gascade, цитирани от Ройтерс.

Газът течеше в такъв обратен режим от Германия към Полша за 15-и пореден ден.

Газовите обеми в посока на изток достигнаха почти 9,9 милиона киловатчаса (kWh/h) на измервателния пункт Mallnow на германско-полската граница във вторник сутринта спрямо 5,8 млн. kWh/h преди, показват още данните.

Газопроводът "Ямал-Европа" представлява около една шеста от нормалния годишен износ на руски природен газ за Европа и Турция.

Междувременно руският износител "Газпром" не е резервирал във вторник капацитет за транзит на газ за износ по газопровода, показаха резултатите от търга. Компанията резервира 8,3 милиона kWh/h транзитен капацитет през тръбопровода за януари на търг, провел се миналия месец.

През декември 2021 г. руският президент Владимир Путин заяви, че Германия препродава руски газ на Полша и Украйна, вместо да облекчи напрегнатия европейски газов пазар, като обвиняви германските вносители на газ за обръщането на потоците по газопровода Ямал-Европа и за рязкото повишаване на цените на синьото гориво.

Във вторник остава по-нисък и капацитетът за руски газови потоци от Украйна към Словакия през граничния пункт Велке Капушани, друг основен маршрут за преноса на руски газ към Европа. Този капацитет възлиза на 285 288 мегаватчаса (MWh) - малко над нивата от понеделник, които бяха най-ниските от миналия февруари, но значително под нивата от над 900 000, наблюдавани в началото на декември, показват данни на словашкия оператор на газопроводи Eustream.