Коментари Новини

Соня Кадиева: Мораториумът води след себе си наказателни процедури от страна на ЕК

  04.01.2022 10:16  
Соня Кадиева: Мораториумът води след себе си наказателни процедури от страна на ЕК

"Началото на новата година започва с лек спад на цените на природния газ спот пазарите, а всичко, което можем да очакваме е въпрос на поведение, не само на пазара и на неговите участници, но и от страна на политиците и техните изказвания", каза пред БНР Соня Кадиева, председател на УС на Асоциация "Свободен енергиен пазар".

"На първи януари ние трябваше да имаме пълна либерализация на пазара на електроенергия. Тоест - всички битови абонати също да купуват електроенергия от свободния пазар, от доставчици на електроенергия и да договорят цените. А ние се събудихме с мораториум върху цените на тока, водата и парното за битовите абонати.

Този процес води след себе си наказателни процедури от страна на ЕК. Задържането на цените не може да продължи твърде дълго. Мораториумът ще окаже негативен ефект върху всички, които участват в този процес на регулиран пазар", поясни още Кадиева.

Тя посочи още, че не е ясно докога могат да бъдат задържани тези цени и докога правителството смята да задържи мораториума. Според нея битовите абонати трябва да излязат на свободния пазар.

"От първи април би трябвало да има поне 22 на сто увеличение на цената на тока за битовите потребители, за да може да се разпределят тези 11 на сто, които бяха предвидени в ценовото решение на КЕВР от 1 януари до 30 юни 2022 г. и в случай на мораториум за април до края на юни трябва да има 22 на сто увеличение.

По отношение на бизнеса и неговото подпомагане и компенсации, заради високите цени на енергоносителите, фирмите и компаниите бяха подпомогнати само за два месеца - за октомври и да ноември", каза още Соня Кадиева.

Забавянето е заради предизборната ситуация, липсата на бюджет и на механизми за компенсации, счита Кадиева.

"Ние в момента нямаме яснота как ще бъдат компенсирани всички небитови абонати за декември, януари, февруари и март", посочи тя.