Коментари

Проф. Тодор Кантарджиев: Ако хората са преболедували от Омикрон, няма да хванат Делта

  03.01.2022 11:03  
Проф. Тодор Кантарджиев: Ако хората са преболедували от Омикрон, няма да хванат Делта

„Омикрон“ минава доста по-лесно и това до известна степен е успокояващо. Очаква се бързо покачване на случаите и стръмно спадане надолу. За това, когато хората излизат навън трябва да има отстояние, а когато са някъде на затворено помещение да сложат маски, призова пред БНТ консултантът по ваксиниране в Столична община проф. Тодор Кантарджиев.

Най-хубавото, което вече е доказано в медицината е, че ако хората са преболедували от „Омикрон“, няма да хванат „Делта“.

„Омикрон“ ще се разпространи много бързо и ще се добие в обществото един имунитет, за който много хора говореха от години, обясни бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Според проф. Кантарджиев лошото е, че голямото разпространение на коронавируса е довело до мутации и имунно бягство.

За „Омикрон“ се доказа, че ако има поставена трета бустерна доза има повече от 80% защита, посочи той.

„Ако няма налагане на нови генетични варианти, които изискват нова ваксина, този имунитет е толкова траен, че след бързото разпространение на „Омикрон“, пролетта на 2022 г. да може да се освободим от пандемията“, изтъкна проф. Кантарджиев.

Той добави, че ваксинираните много по-слабо заразяват за по-кратко време и малка част от ваксинираните могат да заразяват и предават вируса.

"Не бива да издигаме това в култова реплика на антиваксърите, че и ваксинираните заразяват. Много малко от ваксинираните могат да заразят, но първо заразяват за много по-кратко време и с много по-малко количество вирус", уточни той.

Петима болни у нас от Омикрон са били ваксинирани преди 9 месеца и нямат бустерна доза. "Ако имаха, нямаше и да разберат за вируса. Кантарджиев си е сложил бустерна доза", добави той.

Проф. Кантарджиев се надява, че до средата на годината държавите с голямо имунизационно покритие случаите на коронавирус, ще станат ендемични.

Проф. Тодор Кантарджиев увери, че лекарствата за коронавирус ще действат в първите проявления на инфекцията, но и ваксините са свършили своята работа.