Коментари

Кирил Петков: Решението на КЕВР за 30% поскъпване на газа беше особено учудващо

  03.01.2022 09:00  
Кирил Петков: Решението на КЕВР за 30% поскъпване на газа беше особено учудващо

КЕВР не си върши работата както трябва. Не беше обсъдено увеличението на цената на газа, изненада беше увеличаването с 30%. Ще има и нов председател - до края на януари. Това не беше естествен скок на цените, защото цената на газа намаля доста в последната седмица.

Това заяви премиерът Кирил Петков в предаването "На фокус с Лора Крумова" по NOVA.

КЕВР има и друга функция -  да влиза дълбоко в енергийните дружества и да види дали крайната цена е най-оптимална. Не видях такава работа, видях една среща на закрито, каза още премиерът.

Видях в това решение някакво ниво на преднамереност. Не знам дали е капан, но не е добра защита към крайния потребител, посочи още Кирил Петков.

Заклехме се и КЕВР увеличи цената на тока - имах колебания дали е било преднамерено, но второто решение на 1 януари доста ясно показа, че този орган не си върши работата както трябва. Неговата цел е да защитава публичния интерес, припомни премиерът.

Разговарях и с работодателите. Ролята на всеки политик е да се среща с такива основни големи групи, особено за бизнеса - те имат право да се срещат с политиците по всяко време. Чухме се с част от тях и се надявам още в първата седмица на януари да направим среща за цените, съобщи премиерът.

Нямам правото да махам никой, но се надявам парламентът да направи така, както е по закон - човек с изтекъл мандат, трябва да бъде подменен с човек, който има професионални качества и мотивацията да бъде загрижен за крайния потребител.

Политиката трябва да бъде в обществен интерес. Когато е заради собствения джоб, това е кражба, посочи Петков.

Политиците трябва да са служители на народа, но целите ни трябва да са споделени с хората. Ако искаме истинска промяна, не можем да стоим в апартаментите си, да гледаме телевизия, и да казваме на политиците „давайте“. Моята отговорност като премиер е по-голяма, но всеки има отговорност: дали ще си затворим очите като виждаме нещо нередно, дали ще си поставим ваксина или не, дали ще изчистим снега пред вратата си – това е лична отговорност. Ако искаме България да се промени, трябва да осъзнаем, че това е лично дело, каза Петков.

Всеки един проблем, който чувам по новините, вече е мой проблем.

Остра кампания срещу фалшивите сертификати предлага премиерът. Всеки починал от ковид ще бъде проверен от МВР дали е имал фалшив сертификат и откъде е издаден. по тази идея премиерът е разгорарял вече с Бойко Рашков. Проверките ще станат не принципни, а на всеки един случай, обяви Петков.

Имам три деца и не искам да ги виждам само на онлайн обучение, имам приятели с малки бизнеси и не искам те да бъдат затворени. Но това не е въпрос само на правителството. Призовавам всеки в тези три седмици, ако ваксинираме 300 000 човека, това може да бъде разликата между много сериозна криза със затваряне и преминаване по-леко, каза още той.

За ваксинирането на децата Петков припомни, че една от дъщерите му, която има диабет, вече е ваксинирана.

На въпрос за РС Македония Петков каза, че и от двете страни трябва да се свърши работа, за да се напредне по всички теми на преговор. Добросъседството трябва да е водещо и то изисква много работа, посочи премиерът.

По отношение позицията на Стефан Янев за НАТО в България Петков уточни, че никой министър не разполага с правото на собствено мнение, това е въпрос на Министерски съвет.