Коментари

Зайкова: Инфлацията е най-голямата заплаха

  29.12.2021 11:46  
 Зайкова: Инфлацията е най-голямата заплаха

Инфлацията е по-голямата заплаха от пандемията. Нещата няма да се оправят следващите един - два месеца. Това заяви в ефира на Нова телевизия Мика Зайкова.

Тя е на мнение, че ръстът на цените в малката кошница е най-бърз, тя засяга най-бедните хора, а те са много у нас.

Според бившият социален министър и експерт Иван Нейков инфлацията от 6-7% не е най-тежкият проблем в социалната сфера. "Социалната сфера не генерира инфлация, тя трябва да създава инструменти, които да подпомагат справянето с инфлацията. Голямото предизвикателство е как социалното министерство да настрои тези инструменти, за да отиде помощта там, където има нужда от нея. Трябва да се направи нов цикъл от енергийна помощ. Някъде над 300 000 семейства ползват тази помощ", каза още Нейков.

България е единствената страна в ЕС, чиято минимална работна заплата е под 400 евро. Трябва да има баланс в доходите, смята още Мика Зайкова и добави, че сегашната работна заплата е с чист доход 400 и няколко лева и тя е доста далече от минималната необходима издръжка.

Трябва веднъж завинаги да сложим на масата минималната работна заплата и как да я определяме и в следващите 20 години и да го правим по този механизъм, каза още експертът.