Светът

Русия закрива известна правозащитна организация

  28.12.2021 18:18  
Русия закрива известна правозащитна организация

Върховният съд на Русия забрани обявената за чуждестранен агент международна правозащитна организация “Мемориал”. Събралите се пред сградата на съда няколкостотин души посрещнаха решението с възгласи “позор”. Няколко от тях бяха задържани.

На днешното си заседание Върховният съд подкрепи иска на генералната прокуратура за ликвидиране на най-старата и авторитетна правозащитна организация в Русия. За закриването на "Мемориал" настояха също така министерството на правосъдието и медийният регулатор “Роскомнадзор”.

На днешното си заседание Върховният съд подкрепи иска на генералната прокуратура за ликвидиране на най-старата и авторитетна правозащитна организация в Русия. Формалното основание на иска е, че "Мемориал" систематично нарушава Закона за чуждестранните агенти, като не обозначава публикациите си в социалните мрежи по предвидения в закона начин.

По време на съдебното заседание Алексей Жафяров, един от прокурорите по делото, заяви, че “организацията спекулира с темата за политическите репресии, изопачава историческата памет, включително за Великата отечествена война и представя Съветския съюз като  терористична държава”.

Адвокат Мария Ейсмонт каза от своя страна, че ликвидирането на “Мемориал” увеличава риска от тотални репресии в Русия.

А известният правозащитник и един основателите на организацията Лев Пономарьов заяви в ефира на радио “Комерсант”.

"Ако по-рано казваха, че “Мемориал” се ликвидира по някакви формални причини, то вече разбраха, че това е глупаво. Сега свалиха маските и казаха в прав текст, че е налице изопачаване на съветската действителност. Че не са били избити толкова много хора. Вероятно е можело и повече. За страната ни това е продължаване на падението с ускорение. Репресиите ще се увеличават", посочи Лев Пономарьов.

Няколко от тях бяха задържани. За утре в Московския градски съд е насрочено заседание по иска на Московската прокуратура за забрана на правозащитния център “Мемориал”, който е подразделение на едноименната международна организация.

От "Мемориал" заявиха, че ще намерят законосъобразни начини да продължи работата си. "Ще оспорваме съдебното решение по всеки възможен начин," се посочва в изявление на неправителствената организация.

“Мемориал” беше създадена в края на 80-те години на ХХ век с идеята да увековечи паметта на жертвите на сталинските репресии. За новините от Москва.