От мрежата

Млад гербер вдигна къща за 250 000 лв. със 130 000 лв. заем

  28.12.2021 10:40  
Млад гербер вдигна къща за 250 000 лв. със 130 000 лв. заем

Разследване на Bird.bg:

"Шефът на младежкия ГЕРБ Георг Георгиев е успял да построи за последната година и половина къща с 300 кв. м. РЗП в софийското село Лозен. При най-консервативна оценка този градеж струва 250 000 лв., но в имотните декларациите на Георгиев като зам.-министър и депутат не се открива такава сума.

Младият гербер, който беше зам.-министър на външните работи при правителството "Борисов 3", е купил парцел от 900 кв. м. в с. Лозен през 2018 г. срещу 82 144 лв. Когато постъпва на поста заместник-министър Георгиев декларирал, че той е купен с “кредит, спестявания от предходни години и заплата”. Тогава в декларацията му е вписан и банков кредит за 60 000 лв.

Млад гербер вдигна къща за 250 000 лв. със 130 000 лв. заем - 2

В началото на 2020 г. Георг Георгиев си вади разрешение за строеж за къща с 291 кв.м. разгъната застроена площ. В края на 2021 г. къщата вече е готова на груб строеж, видя наш репортер.

Млад гербер вдигна къща за 250 000 лв. със 130 000 лв. заем - 3 Къщата на Георг Георгиев в с. Лозен вече е готова на груб строеж. Вдигнати са основите и на бетонна ограда.

По груби сметки такова строителство излиза поне по 400 евро на кв.м. Заради денивелацията на терена и строежа на бетонна ограда сметката вероятно е по-солена. Може да се приеме една консервативна оценка от 250 000 лв. за цялостното строителство до момента.

В декларациите на Георгиев за 2020 и 2021 г. като зам.-министър и депутат обаче не се откриват приходи, които могат да обяснят този разход. При встъпването си като депутат през 2021 г. той декларира два банкови потребителски кредита за 63 499 лв. и 56 749 лв., както и два влога за 10 169 лв. и 3 802 лв. Общо това прави 134 219 лв. или почти двойно по-малко от сумата, необходима за къщата. В предишните му декларации за 2019 и 2020 г. изобщо не се откриват банкови влогове или налични парични средства.

Не е ясно дали в декларираните през 2021 г. два кредита е включен и остатъка от първия кредит за финансиране на имота през 2018 г. Но дори този кредит да е бил изцяло изплатен (с какви приходи?), отново сметката не излиза.

Възможно е Георгиев да е финансирал строежа със заплатата си на зам.-министър, която възлиза на 52 000 лв. годишно, но това би означавало, че той не е харчил за нищо друго и не е изплащал кредитите си, към които трябва да се добави и финансов лизинг за придобиване на МПС от 36 604 лв..

Скъпите имоти с трудно обясним произход на средствата са специалитет на активистите на ПП ГЕРБ, както се видя още от скандала “Апартаментгейт”. Преди две години Биволъ разкри имот за 1 млн. лева на бившата шефка на връзките с обществеността на партията Севделина Арнаудова. Тя обясни финансирането на скъпото жилище с продажби на имоти и голям банков кредит.

БРРД опита да се свърже с Георг Георгиев чрез публичния му профил в социалната мрежа Facebook, но до редакционното приключване на статията той не върна обратна връзка. Ще публикуваме неговия коментар и обяснението за произхода на средствата когато ги получим.

В профила си във Facebook Георг Георгиев даде следните обяснения за къщата. Публикуваме ги с редакторски бележки:

1. Къщата все още е в процес на строителство, недовършена е и е непригодна за обитаване, което прави посочената от Вас предполагаема стойност нереалистична и силно манипулирана. /б.ред. В публикацията сме посочили, че става дума за груб строеж./

2. Къщата се състои от един жилищен етаж. /б.ред. Вероятно обемът под жилищния етаж, който ясно се вижда, е за селскостопански нужди./

3. Къщата се намира в рамките на терен, до който няма реално съществуваща инфраструктура, водопровод и канализация. / б.ред. Същото важи и за съседните къщи, които никак не са скромни. Теренът е закупен от Георгиев като земеделска земя, но бързо е променил статута си. Интересен въпрос е как се издава разрешително за строеж на терен без инфраструктура./

4. Строежът се финансира със средства от два кредита, от продадени семейни имоти и не на последно място – личен труд. /б.ред. Доходите от продадени семейни имоти би трябвало да се впишат в декларацията. По партидата на Георгиев не се вижда да е продавал имоти в лично качество./

5. Всяка една от стойностите може да бъде надлежно проследена, тъй като е постъпвала официално по банков път. /б.ред. В публикацията посочваме това, което е декларирано публично. Нямаме достъп до банковите извлечения на Георгиев/

6. Въпросният имот е единствената недвижима собственост, която ще притежавам, след като един ден евентуално бъде завършена. Съответно и ще бъде първото и единствено мое жилище, прогрес, по което не се реализира от месеци именно поради отсъствието на средства за това.

7. Показаното разрешително за строеж не съответства на реално реализираното. Цитираният от Вас документ впоследствие е изменен по надлежен ред и истинският размер на РЗП на къщата не е посоченият от Вас. /б.ред. Не се казва какъв е./".