Анализи Спорт

Радостин Василев: Никой не иска да инвестира в коптори и уредени мачове

  23.12.2021 14:23  
Радостин Василев: Никой не иска да инвестира в коптори и уредени мачове

Mинистърът на спорта Радостин Василев коментира протеклите срещи с представителите на ЦСКА и Левски

"Обсъждахме текущите проблеми на клуба. В Левски се сблъскват проблемите, с които всеки друг. Говорихме за развитието на спорта, футбола в България и дори за телевизионните права. Ще се видя с всички, които искат. Левски и ЦСКА са с любовта на 80% от хората. Трябва да гледам и за другите спортове, не само за футбола. Не съм слушал както са се изказали. Аз съм принципал на "Сердика спортни имоти". Натрупали са се много проблеми. Защо седем години не е поставян този въпрос. Панчарево и "Българска Армия" са собственост на "Сердика спортни имоти". Дали може инвеститора може да построи стадиона на друго място или да бъде направена реконструкция. Това не е в моите правомощия, но обещах да съдействам, за да се случат бързо тези неща", заяви Василев.

"Трябва да продължим напред. Първо трябва да се създаде комисия в "Сердика спортни имоти", която трябва да оцени. Трябва да работят взаимно с ЦСКА, за да може в кратък срок да се премине към следващата стъпка. Тези притеснения, които имат от ЦСКА представляват притеснение и за нас. Разговаряхме и с Левски за стадиона. Знаете, че Сектор А е без козирка. Не са само те, всички отбори имат проблеми с инфраструктурата. Наско Сираков и Иво Ивков са оптимисти. Левски заслужава да получи това, което получават всички клубове", добави още той.

"Седем дни съм министър. Обемът на информация, с която оперирам е огромен. Когато имаме готовност ще направим брифинг с много интересни данни. Наследство нямам. Поемам министерство с много проблеми. Казуси, които са тлеели много време. Левски и ЦСКА потвърдиха моето мнение, че липсата на прозрачност води до това. Има хубави неща, но основното е липсата на правила и прозрачност. По този начин блокира всичко", каза министърът на спорта.

"Ако спортът не е държавна политика, не мога с магическа пръчка да променя нещата. Надявам се тези неща да не останат на думи. Детайлно не е коментирано дали ЦСКА ще плаща или не плаща. Не може да бъде взето сега решението. Срещата ми със спортния тотализатор ще е след Нова година. Това е изключително важна структура за финансирането на спорта. Смятам да развивам политиките насочени към младежта, защото този сектор е бил неглижиран преди това. Ще отправя покани към всички спортни федерации. Няма да ги деля. Трябва да видят как ще се процедира със средствата към тях. Длъжен съм да изпълнявам програма, която е приета от служебния спортен министър. Трябва да се види дали ще има промяна и дали ще има ощетени от програмата на министър Кузманов. Ако има аномалия съм в готовност да компенсираме федерациите. Ще се вземат мерки."

"Проблемите са извън министерството на спорта за ЦСКА. С колегите от "Сердика спортни имоти" и ЦСКА се обединяваме да се получи резултат. След това да се направи среща в Общината, за да се представи строителен план. В момента са само спекулации. Предвиждам среща с главния архитект и Общината. Искам съдействие не само за ЦСКА, а и за масовия спорт. Когато е готова оценката за инвестициите и какво може да се случи, ще бъде изнесено официално. Недоумявам защо шест години този въпрос не е бил решен", заяви Василев.

"Никой не иска да инвестира в коптори и уредени мачове. Когато променим картинката ще се намерят хора, които да инвестират. Не на сила, разбира се. Ще има стриктен контрол. Забелязвам в министерството, че контролът по разходването на средства на федерациите е компромисен."