Реакция

Кирил Петков: Хора от ДС няма да бъдат назначени във външно министерство

  22.12.2021 17:11  
Кирил Петков: Хора от ДС няма да бъдат назначени във външно министерство

Хората, които има досиета към бившата Държавна сигурност няма да бъдат назначени в Министерството на външните работи, съобщи премиерът Кирил Петков. По-рано изтече информация, че в екипа на външния министър Теодора Ганчовска, която е от квотата на ИТН, има кадри на ДС. Сред тях е и бившият шеф на ДАНС Петко Сертов.

"Тези хора няма да бъдат назначени или ако това вече е станало, те ще бъдат освободени", категоричен бе министър-председателят. Той разкри, че въпросните предложения са били направени лично от министър Ганчовска, информират от Dariknews.bg.

"Всеки министър има право да предлага своя екип но после ние в коалиционния формат обсъждаме заедно и решаваме дали тези назначения съвпадат с нашите изисквания", обясни още Петков.

"Теодора Ганчовска беше много конструктивна, когато разбрахме тези данни и каза, че ще бъде проактивна да освободи лицата. Хората се назначават на база някаква експертиза, после се появява допълнителна информация и се взема крайно решение. Но, в този случай няма да има компромиси", допълни премиерът