Коментари

ДБ иска в ръководните екипи на властта да няма хора на бившата ДС

  22.12.2021 17:05  
ДБ иска в ръководните екипи на властта да няма хора на бившата ДС

„Демократична България“ ще постави пред коалиционните си партньори въпроса за лустрация при назначенията, така че в ръководните екипи да няма хора, свързани с бившата Държавна сигурност, обяви председателят на парламентарната група на коалицията Христо Иванов.

„По коалиционното споразумение политическите кабинети са по усмотрение и преценка на съответния министър. Но нашата позиция по отношение на необходимостта от лустрация, особено що се отнася до системата за сигурност и външните отношения, особено в контекста на това, което се случва в региона, е ясна и последователна. И ние ще поставим тази тема пред нашите коалиционни партньори, за да я обсъдим“.

Всяка политическа сила в коалицията носи отговорност за назначенията, които прави в ресорите си. Така депутатът от „Продължаваме промяната“ Атанас Михнев коментира казуса „Сертов“.

Преди ден се появи информация за назначението на бившия председател на ДАНС Петко Сертов и още трима души, свързани със службите на тоталитарния режим в пенсионна възраст, за съветници на външния министър.

Михнев не изключи въпросът да бъде поставен на коалиционен съвет:

„Не познавам господин Сертов… В листите на „Продължаваме промяната“, сред нашата парламентарна група, както и сред съветниците на нашите министри, такива лица няма“.

Междувременно от „Има такъв народ“ обявиха, че Петко Сертов няма да е съветник на министъра на външните работи и за съветници няма да бъдат назначавани лица, свързани с Държавна сигурност.