Новини

АЗП иска оставката на цялата Комисия за защита на потребителите заради цените на мобилните оператори

  22.12.2021 13:30  
АЗП иска оставката на цялата Комисия за защита на потребителите заради цените на мобилните оператори

Асоциацията за защита на потребителите (АЗП) иска оставката на цялата Комисия за защита на потребителите (КЗП) и на председателя Димитър Маргаритов заради едностранното вдигане на цените от мобилните оператори заради инфлацията. Ръководството на КЗП отдавна не защитава интересите на хората и трябва да бъде сменено от новия Министерски съвет, коментира Пейо Майорски, председател на АЗП. Според него няма информация КЗП да е налагала някога санкции на мобилните оператори. Винаги най-ощетени са били потребителите и тази практика трябва да се промени, допълни Майорски.

Едностранното вдигане на цените по действащите договори от А1 и "Теленор" обясняват с предвидената подобна възможност в Общите условия към тях. Затова и не е възможно недоволните клиенти да прекратят договора си предсрочно, без да бъдат санкционирани с неустойки. Тези условия са в полза на мобилните оператори и показват, че потребителите нямат никакви права, обясни Пейо Майорски. Освен, че не могат да се откажат от договора без глоба, те не могат да преподпишат и изберат условия на по-ниски тарифи.

Промяната в цените на мобилните оператори засяга всички частни и бизнес клиенти, ползващи мобилни и фиксирани услуги. Тя ще влезе в сила през първото тримесечие на 2022 г., след като Националният статистически институт обяви официално инфлацията за 2021 г. Увеличение с 4-5% означава месечните сметки от 20 лв. да нараснат до 20.82 лв., а сметки от 30 лв. - да поскъпнат с 1.23 лв.

Асоциацията за защита на потребителите възнамерява да сезира Европейската комисия за промените в цените на мобилните оператори и за бездействието на КЗП.