Коментари

Доц. Ангел Кунчев: Навсякъде има антиваксъри, но у нас са най-кръвожадни

  22.12.2021 13:20  
Доц. Ангел Кунчев: Навсякъде има антиваксъри, но у нас са най-кръвожадни

„Оказва се, че навсякъде има антиваксъри, но у нас те са най-кръвожадни. Един български град си замина (30 000 души), а те продължават да разпространяват какво ли не – чипове, самолети, графенов окисид. Това не е нормално, като има толкова много данни. Има седмици, в които нямаме нито един ваксиниран починал, това е оптимистично. Ние направихме едно проучване, което показа, че около 10-15% са крайни антиваксъри и с тях няма как да се преборим. Но има още две групи, около 48%, от хора, които се колебаят или се страхуват. За тях си заслужава да направим информационна кампания.”

Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по Нова телевизия. Според него кампанията трябва да е емоционално оцветена. Той подчерта, че първо лекарите трябва да бъдат убедени в ползата от ваксините, за да ги препоръчват на пациентите си и добави, че се работи с тях.

"Нямаме структурирана комуникационна кампания до момента. Тя трябва да е най-активна в социалните мрежи, където се разпространяват конспиративни теории. Има достатъчно пиар агенции, които знаят как може да стане това, могат да се ангажират инфлуенсъри, на които вярват младите хора, за да обърнем тенденциите, обясни главният здравен инспектор.

Данните за Омикрон в Европа

Информацията, която получаваме, е противоречива, коментира епидемиологът. По данни на училището по тропическа медицина в Лондон нарастването на случаите е много стръмно, макар че тежестта на протичане не е толкова голяма и няма много починали. Според доц. Кунчев обаче трябва да се има предвид, че у нас ваксинационният обхват е много по-нисък. Той отбеляза, че в същото време в други държави като Нидерландия, Белгия и Франция има задържане на разпространението.

По думите на здравния инспектор не може точно да се прогнозира, кога ще дойде следващата вълна на инфекцията.

"Като слушам колегите математици се учудвам на точните дати, които прогнозират. Все пак вирусът не е бърз влак и не се движи по разписание", подчерта той и допълни, че седмично се правят до 700 секвенации в търсене на варианта Омикрон.

За ваксинирането на децата срещу COVID-19

Доц. Кунчев посочи, че имунизацията срещу коронавирус не крие никаква опасност за децата във възрастовата група 5-11 г. По думите му в тази група в САЩ са ваксинирани вече 5 млн. деца и няма съобщения за тревожни нежелани ефекти. Няма случаи на миокардити, имунизацията не води до безплодие нито при момчетата, нито при момичетата, опроверга той и уточни, че е е достатъчно родителите да са ваксинирани, защото детето е в ежедневен контакт с други хора, подчерта той.

Какви проблеми ще създаде ниското имунизационно покритие за страната

Главният здравен инспектор подчерта, че сигналите от Европа и съседните страни са за изолация на България, в случай че не се повиши ваксинационния обхват. Той посочи, че при посещението на гръцкия премиер у нас е било подчертано, че най-висока заболеваемост има в Северна Гърция и това се дължи на факта, че най-много българи почиват в тази част на страната. Гръцкият премиер е обърнал внимание на ниският брой ваксинирани у нас и е допуснал, че това ще създаде проблеми за движението между двете страни.

Подобни сигнали има и от Европейската комисия, каза доц. Кунчев и подчерта, че ниският ваксинационен обхват ще удари най-силно туризма у нас.

Какво ни чака през новата година

Не могат да се правят прогнози. В краткосрочен план положението не е оптимистично. Вероятно догодина ще се сблъскаме с нови вълни, но към края на 2022 г. може да се очакват оптимистични новини. Вирусът върви по нормалния еволюционен път - да стане част от нашия микробиом, да стане част от тези микроби, които носим в организма си и не предизвикват сериозни заболявания. Той свиква с нас и ние с него, каза доц. Ангел Кунчев.