Реакция

Министър Сербезова обединява усилия със Съвета на религиозните общности за Ковид-ваксинацията

  21.12.2021 17:20  
Министър Сербезова обединява усилия със Съвета на религиозните общности за Ковид-ваксинацията

Министерството на здравеопазването и Националният съвет на религиозните общности в България започват съвместна работа за повишаване на осведомеността на обществото за ползите от ваксинацията срещу коронавирус и за необходимостта от стриктното спазване на противоепидемичните мерки.

Това се договориха на среща здравният министър проф. Асена Сербезова, председателят на Националния съвет на религиозните общности в България Роберт Джераси, секретарят на Епископски конференции на католическата църква отец Петко Вълов, секретарят на Обединени евангелски църкви Грета Ганева и експертът в отдел "Външни отношения" на Главното мюфтийство Хайри Емин.

Те изразиха готовност да помогнат на инициативата, разпространявайки надеждна и на достъпен език информация през информационните канали и социалните мрежи, използвани от съответните общности.

Представителите на вероизповеданията смятат, че са ключови усилията за връщане доверието към научните постижения в медицината и ваксините.

Роберт Джераси подчерта, че нито една религия няма доктринални забрани срещу ваксинацията. Националният съвет на религиозните общности винаги е призовавал за спазване на мерките като дистанция, дезинфекция, носене на предпазна маска, както и за ваксинация.

Участниците в срещата се ангажираха да сътрудничат на министерството при предоставянето на достоверна информация сред общността, за да може всеки гражданин да направи своя информиран избор относно ваксинацията.

От своя страна проф. Сербезова беше категорична, че духовната и светската власт трябва да вървят ръка за ръка в името на общото добруване, особено в условията на световна пандемия.

Тя заяви, че държи до гражданите да достигнат точните послания, да се обясни на всеки какви са рисковете от заразяването с вируса и какви са ползите от ваксината. Ще търсим доверие и няма да заложим на боравенето със страховете на хората, подчерта здравният министър и призова присъстващите да се обърнат към религиозните общности, апелирайки към вяра в науката и спазването на противоепидемични мерки, особено по време на предстоящите празници.

Тя посочи, че статистиката ясно показва, че над 80% от приетите в лечебни заведения пациенти с коронавирус не са ваксинирани, а броят на хоспитализираните неваксинирани в интензивните отделения е над 90%.

Д-р Гергана Николова, член на УС на Българския лекарски съюз, пое ангажимент в кратки срокове да бъде проведена и среща между Националния съвет на религиозните общност и съсловната организация на лекарите у нас.