Реакция

НАП започва проверка на всички лизингови коли след случая с Горанов

  21.12.2021 14:51  
НАП започва проверка на всички лизингови коли след случая с Горанов

Национална агенция за приходите започва проверки на лизингополучателите на леки автомобили. Това съобщиха от приходната агенция два дни след случката с бившия министър на финансите Владислав  Горанов, който бе спрян на границата със Сърбия, тъй като се оказа, че управляваният от него джип "Тойота" е издирван от Интерпол. От компанията-лизингодател обявиха, че става дума за клонинг, а автомобилът, шофиран от Горанов, е чисто нов.

В хода на кампанията НАП ще извърши анализ на вида на леките автомобили, предоставени на лизинг, размера на заплатените лизингови вноски от страна на лизингополучателите и съпоставянето им с декларираните от тях доходи.

Заедно с тези мерки НАП ще продължи наблюдението на лица, закупили автомобили от висок ценови клас. При установени несъответствия между декларираните доходи и направените разходи ще бъдат възложени контролни производства.

Обичайно при извършване на проверки и ревизии за съответствие на имущество и доходи данъчните оценяват цялото налично имущество на домакинството – имоти в страна и чужбина, превозни средства, банкови влогове, издръжка на живота, включително екскурзии в чужбина, като извършените разходи се съпоставят с официално декларираните доходи, обясняват от НАП. Ако стойността на имуществото надвишава доходите, недекларираната разлика се облага с данъци и осигуровки за последните 5 години заедно с лихвите, а когато има данни за данъчни или осигурителни престъпления, НАП сезира прокуратурата за започване на наказателно производство.