Новини

Пускат тока в Смолянско

  16.12.2021 11:03  
Пускат тока в Смолянско

Над 40 места в Смолянска област все още са без ток. Това заяви областният управител на Смолян Стефан Сабрутев в "Денят започва" по БНТ.

Той допълни, че екипи работят за отстраняването на повредата и изрази надежда до края на днешния ден да приключат ремонтните дейности и всички населени места да бъдат снабдени с електричество.

До всички населени места са доставени продукти от първа необходимост, най-труден е достъпът до Триград, Жребово и Кестен, заради пропадането на общинския път, допълни Сабрутев.

На срещата между областните управители на трите засегнати области - Благоевград, Кърджали и Смолян, и премиера Кирил Петков, са обсъдени основните превантивни мерки, за да се избегнат подобни бедствия в бъдеще, поясни Сабрутев. Основната от тях е почистване на речните корита, дейстност която до този момент е извършвана поетапно, заради липсата на финансови средства.

До края на седмицата ще бъдат описани щетите в пострадалите от наводненията региони. Сабрутев бе категоричен, че няма да се дават средства без да има контрол.

Първо ще се възстановят разходите, направени от общините досега. На втория етап ще се огледат експерти засегнатите места, след което ще започне да се работи по възстановяването на пътната инфраструктура.

"Най-спешно трябва да се започне ремонт на пътя за село Триград, мост и подпорни стени в Рудозем", каза Стефан Сабрутев, областен управител на Смолян.

Към момента щетите от бедствието в община Девин се оценяват на над 4 милиона лева.