Новини

Спряно е делото за чата между Гешев и Pi ar Sevi Boiko

  15.12.2021 11:32  
Спряно е делото за чата между Гешев и Pi ar Sevi Boiko

Спряно е разследването, в което прокуратурата търси кой направи снимките на чата на ръководителя на държавното обвинение Иван Гешев с пиарката на бившия премиер Севделина Арнаудова по време на заседание на парламентарната правна комисия през септември, съобщи "Сега".

На заседанието се обсъждаше законът за Бюрото по защита, което от подчинение на главния прокурор да мине към правосъдното министерство. Снимката бе разпространена от Отровното трио. По-късно и "Има такъв народ" също я пусна. Тогава се видя, че Арнаудова е записана с контактите на Гешев като "Pi ar Sevi Boiko". Самата тя не отрече за кореспонденцията си с Гешев, защото имали "десетки събития заедно", които са били отразявани.

През октомври лидерът на "Боец" Георги Георгиев съобщи, че по техния сигнал прокуратурата е започнала проверка за разгласяването на снимките.

"Преписката е решена от прокурор. Постановление за спиране на наказателно производство. Дата 12 ноември 2021", са написали сега разследващите.

Преди това като движение по преписката бе отбелязано, че на 1 октомври на СДВР е изпратено постановление за образуване на досъдебно производство за разследване от дознател. В закона има няколко хипотези, в които прокурорът може да спре наказателното производство. Това може да стане, ако извършителят не е разкрит, ако е лице с имунитет или ако има само един свидетел и той не може да бъде разпитан.

Прокуратурата е отказала да образува разследване срещу самия Гешев за чата с мотива, че той си е общувал с Арнаудова само от добро възпитание и не е извършил никакво нарушение, защото срещу пиара по това време в прокуратурата няма преписки и разследвания. В постановлението си прокурор Венцислав Фердинандов стигна до извода, че хората, които са снимали и разпространили чата на главния прокурор, са извършили престъпление, защото са погазили тайната на кореспонденцията му.

Фердинандов се произнесе по казуса за рекордните 13 дни.