Светът

Ирена Тодорова: Петков ще ускори преговорния процес за РСМ

  14.12.2021 13:26  
Ирена Тодорова: Петков ще ускори преговорния процес за РСМ

"Надявам се поне до местните избори да имаме едно нормално функциониращо правителство, което да се захване с най-належащите кризи в страната - здравната и икономическата. ... Смятам, че субектите в коалицията ще направят всичко възможно да функционират поне до местния вот през 2023 г.". Това каза пред БНР политологът Ирена Тодорова.

Според нея темата за корупцията, която е от изключителна важност, не е топ темата в момента за българското общество.

Тя изказа очакване до дни да се изчистят политиките, които ще са водещи през идните месеци.

"Имаме една много сложна конфигурация, която обединява определени групи от интереси и изключва тези, които са свързани с ГЕРБ и ДПС. Виждаме, че и президентът Румен Радев има свое представителство, партиите на протеста най-накрая са във властта. Имаме и мандатоносител, който успя да обедини тези трудно говорещи помежду си субекти. Управляващата коалиция ще се разпадне в момента, в който един от субектите предвиди възможност за предсрочни парламентарни избори, които да му донесат по-голяма електорална тежест", коментира Тодорова. 

По думите ѝ и БСП, и ИТН, и ДБ са в низходящ тренд и нямат полза от предсрочен вот.

"Кабинетът би бил устойчив в следващите две години, но това не означава, че някои министри няма да бъдат променяни", посочи тя.

Ирена Тодорова подчерта, че "президентът трябва да премине в нова политическа роля, защото неговият опонент е вече в опозиция, той го отстрани от терена". 

Спокойни отношения между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2, прогнозира тя.

В сферата на външната политика политологът очаква кабинетът "Петков" да върви по зададената от ЕС и САЩ линия:

"Струва ми се, че Кирил Петков също ще върви тази писта, като ускори преговорния процес за Северна Македония, което може би ще му донесе множество негативи на публичния рейтинг, който на този етап е висок".