Реакция

ПП планира реформа в КПКОНПИ и съдебната власт до половин година

  13.12.2021 10:49  
ПП планира реформа в КПКОНПИ и съдебната власт до половин година

73 точки съдържа публикуваната на сайта на "Продължаваме промяната" законодателна програма на новата управляваща коалиция, пише news.bg.

В събота излъченият за бъдещ премиер лидер на "Продължаваме промяната" Кирил Петков получи от президента Румен Радев проучвателен мандат за съставяне на правителство и веднага го върна изпълнен. В проектокабинета ще има петима вицепремиери и 19 министерства.

Много от 73-те точки са със срок на изпълнение "незабавно", а други имат определена дата като краен срок.

Именно според това разпределение измененията на Закона за местните данъци и такси, с които ще бъдат отменени таксите за ползване на детски ясли и градини, трябва да бъдат приети до края на януари. За януари се предвиждат и промени в закона за социалното подпомагане - "въвеждане на месечна социална помощ за пенсионерите, чиято пенсия е по-малка от размера на линията на бедност за страната - в размер на разликата между получаваната пенсия и линията на бедност".

До края на 2022 г. ще се изработят механизми за обвързване на максималния месечен размер на осигурителния доход с размера на средната работна заплата за страната.

Освен това ще се регламентира "автоматичен" механизъм за ежегодно определяне размера на минималната заплата за страната, увеличаване на заплащането на нощния труд и въвеждане на електронна форма на трудовите книжки.

За януари като законодателна задача в областта на енергетиката е записано и "полагане на усилия битовите потребители да не бъдат извеждани на регулирания пазара от 01.01.2022 г.".

Като "незабавни", но в хоризонт от 3 или 6 месеца, са посочени и промените в закони, касаещи съдебната система. Сред тях е разделяне и реформиране на КПКОНПИ. Антикорупционното звено/комисия трябва да получи разследващи функции - незабавно, но не по-късно от 3 месеца от започване работа на Народното събрание.

Разписани са и промени в Закона за съдебната власт (ЗВС) с цел трансформиране на ВСС с цел магистратите да продължат да упражняват ефективно професията си по време на мандата - незабавно, но не по-късно от 3 месеца от започване работа на НС. Бъдещите управляващи ще инициират и промени в НПК и ЗСВ с цел закриване на специализираните наказателен съд и прокуратура, които също трябва да се приемат незабавно.

Като огромен приоритет е посочено и въвеждането на съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство.

Изменение на Закона за предучилищното и училищното образование: безплатни учебници за всички ученици от 1-ви до 12-ти клас - юли 2022 г.

Законови промени в сектор "Земеделие" с цел активна роля в подкрепа на потреблението на български продукти.Насърчаване на регистрацията и промотирането на продукти със защитени географски означения, които включват защитени наименования за произход, защитени географски указания и храни с традиционно-специфичен характер, както и продукти, произведени по национална система от доброволни стандарти, гарантираща качество, произход, справедливо възнаграждение, достъп до пазар и здраве - 2022-2023 г.