Реакция

Борислав Сандов: Идеята е ПП да играе ролята на балансьор

  09.12.2021 11:35  
Борислав Сандов: Идеята е ПП да играе ролята на балансьор

ДБ вече има готовност да подпише коалиционно споразумение. Подписването от страна на ДБ ще стане от Христо Иванов и Атанас Атанасов. Това каза пред БНР Борислав Сандов от Зелено движение, който ще бъде министър на екологията и вицепремиер в бъдещото правителство. „След вчерашните финални срещи не можем да очакваме сериозни промени“, допълни той. Коалицията в настоящия ѝ вид е неизбежна, смята Сандов. 

Запитан произнасят ли се отделните коалиционни партньори по имената, предлагани от останалите, Борислав Сандов коментира:

„Прави се предварително, като нагласи, съгласуване, но ПП като мандатоносител са тези, които могат да проявят обструкции. Иначе ще се блокираме. Идеята е ПП да играе ролята на балансьор, те да направят предварителни сондажи.“

Има и общи принципи, заложени за състава и структурата на МС, посочи той.

„Не знаем имената на БСП“, даде пример Сандов.

Той потвърди, че Агенцията по храните и структурата за горите излизат от Министерството на земеделието и преминават към Министерския съвет.

ДБ е предложила единият вицепремиер да бъде по устойчиво развитие и климатични политики, стана ясно още от думите на Сандов.

Относно предложението във всяко министерство да има съветник от партия, различна от тази, чийто е министърът, Борислав Сандов уточни:

„Това са едни „допълнителни очи“ от страна на отделните политически формации в широката коалиция. (…) Не е идеята някой да бъде на хранилка.“

Освен „надзорниците“, ще продължат да функционират и експертните групи, които преговаряха по отделните политики, допълни Борислав Сандов.

Той изрази очакване другите две кандидатури на ДБ за министри да бъдат Надежда Йорданова и Божидар Божанов.

Очаква се ДСБ да има номинации за областни управители, за да поеме своята отговорност, след като няма да има свой министър в бъдещия кабинет, поясни още Сандов.