Бизнес Светът

Спад на акциите на Tesla

  06.12.2021 18:15  
Спад на акциите на Tesla

Акциите на Tesla поевтиняват с над 3% в началото на търговията на Уолстрийт в понеделник, след като агенция Ройтерс съобщи, че Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC) е започнала разследване срещу компанията.

SEC стартира разследването в отговор на подаден сигнал от бивш служител на Tesla, в който се твърди, че компанията не е уведомила правилно своите акционери и обществеността за рисковете от пожар, свързани с нейните слънчеви панели, съобщава Ройтерс, цитирайки комуникации между агенцията и подателят на сигнала от 24-ти септември.

На този етап от Комисията по ценни книжа и борси на САЩ не коментират информацията за започнало подобно разследване.

Акциите на Tesla поевтиняват с 3,55% към 978,90 долара за една акция, като дори достигна едномесечно дъно малко над 950 долара. По този начин акциите на Tesla вече се търгуват с повече от 20% под техния рекорден връх около 1243,49 долара. Това е технически сигнал, че акциите на Tesla са навлезли в т.нар. "мечи пазар" (трайна тенденция на поевтиняващи акции).

Спадът на акциите на лидера на пазара за електрически автомобили беше подсилен през последните седмици от продажбите на акции от страна на главния изпълнителен директор Илон Мъск. През последния месец той продаде свои акции в Tesla на стойност от приблизително 11 милиарда долара.

SEC започна разследване, след като Стивън Хенкс, бивш служител на Tesla, подаде жалба за нередности през 2019 г. Хенкс, който работеше като мениджър по качеството на слънчевите панели, беше уволнен през 2020 г. и съди Tesla, твърдейки, че е бил уволнен като отмъщение за повдигнатите от него опасения за безопасността.

Комисията за безопасност на потребителските продукти на САЩ също разследва големият производител на електромобили след като Стивън Хенкс подаде жалба и до тази агенцията, съобщи по-рано CNBC.