Новини

МВР, ДАНС и КПКОНПИ удариха Община Враца

  03.12.2021 17:04  
МВР, ДАНС и КПКОНПИ удариха Община Враца

МВР, ДАНС и КПКОНПИ влязоха в Община Враца. Това съобщиха източници на Фрог Нюз. По тяхна информация е започнала цялостна проверка на кмета на общината Калин Каменов и администрацията. Изземват се документи по съмнителни сделки. Всички проверяващи са от София. Сигналът първо пристигнал при Бойко Рашков и той разпоредил проверката.
Тъй като става дума за европейски средства, по случая е ангажирано българското звено на ОЛАФ - АФКОС, подчинено на МВР.
Предполага се, че проверката е свързана пряко с прословутите нови тролейбуси, с които общината се бие гордо в гърдите. Според запознати източници именно от тези поръчки обаче кметът Калин Каменов е гушнал 1 млн. лв. рушвет. В града трябвало да се движат тролейбуси, произведени от завод във Варшава. „Някой“ обаче си затворил очите, че возилата всъщност са от Минск. Каменов е кмет на Враца от партия ГЕРБ от 2015 година.
В първия ден на декември антикорупционната комисия установи проблеми и поръчката на електробуси и във Варна. Твърди се, че е имало лобизъм в полза на конкретна фирма. Поръчката е от 2021 г. на стойност 85 млн. лв. В хода на разследването са иззети документи и са разпитани длъжностни лица, включително от кмета на общината Иван Портних, както и от двама от заместниците му.

Материалите са изпратени до Европейската прокуратура.

Същата акция се проведе и в Стара Загора. Става дума за две обществени поръчки, а подозренията са отново за злоупотреба с влияние, корупция и лобизъм.