Новини Светът

СЗО: Засега няма сведения за смъртни случаи от щама Омикрон

  03.12.2021 15:53  
СЗО: Засега няма сведения за смъртни случаи от щама Омикрон

Световната здравна организация заяви в петък, че не е получила съобщения за смъртни случаи, свързани с новия щам на COVID-19 – Oмикрон, предаде БГНЕС. 

СЗО съобщи, че събира доказателства за будещия опасения вариант, докато държавите по света се борят да спрат разпространението му. Въпреки нарастващия брой страни, които регистрират инфекции с новия вариант, в здравната агенция на ООН все още не са постъпили съобщения за смъртни случаи. "Все още не съм виждал съобщения за смъртни случаи, свързани с Омикрон", заяви говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер пред репортери в Женева. "Колкото повече държави продължават да тестват хората и да разглеждат конкретно варианта Омикрон, толкова повече случаи ще открием. Надяваме се, че няма да има смъртни случаи, но не изключваме напълно тази възможност''.

Линдмайер също така призова хората да внимават за варианта Делта, който представлява 99,8 % от последователностите, качени в глобалната научна инициатива GISAID с образци, събрани през последните 60 дни. "Омикрон може да е във възход и да стигнем до момент, в който той да се превърне в доминиращ вариант, но към този момент доминиращият вариант си остава Делта", подчерта той. Линдмайер добави: "Ограниченията, които бяха въведени в много страни само преди две седмици - затваряне на икономическите обекти, блокиране на някои райони, затваряне на коледните пазари в някои части на Европа - това беше направено преди появата на Oмикрон заради увеличаването на случаите на Делта. Нека не изпускаме това от поглед". Говорителят на СЗО призова хората да използват доказани мерки, за да се предпазят от Делта и по този начин от Омикрон.