Новини

Съветът на Европа призова България спешно да ограничи влиянието на Гешев

  03.12.2021 15:11  
Съветът на Европа призова България спешно да ограничи влиянието на Гешев

България трябва да предприеме "спешни мерки" за намаляване на влиянието на главния прокурор върху следващия Висш съдебен съвет и неговата Прокурорска колегия. За това призова Комитетът на министрите на Съвета на Европа в петък. Международната институция за пореден път констатира, че страната ни не изпълнява решението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург по делото "Колеви срещу България".

Комитетът на министрите обяснява, че ако влиянието на главния прокурор върху ВСС не бъде намалено, няма как да се въведе ефективна процедура за временното му отстраняване от длъжност и провеждане на ефективно разследване. Властта на главния прокурор в момента може да има "смразяващ ефект" върху лицата, които са натоварени с разследването срещу него.

В началото на седмицата стана ясно, че спецпрокуратурата е отказала да образува разследване срещу Иван Гешев за неколкократното публикуване на информация, събрана със специални разузнавателни средства. В един от тези случаи пресцентърът на прокуратурата разпространи дори запис на телефонен разговор на президента Румен Радев.

Комитетът призовава българските власти да приемат и конституционни изменения, ако е необходимо, но "да се гарантира независимостта" на хората, което участват в разследване спрямо главния прокурор.

В последния доклад на Европейската комисия за върховенството на закона България бе остро призована да реши на тежките структурни проблеми с недосегаемостта на главния прокурор. ЕК също настоява да се намали неговото влияние върху Висшия съдебен съвет (ВСС).

Гражданските протести от миналото лято и промяната в политическия дневен ред в София предизвикаха промяната във фокуса на доклада на ЕК. За първи път Брюксел превърна главния прокурор и неговата недосегаемост в основен въпрос на българската съдебна реформа.

До този момент ЕК се концентрираше върху изграждането на институции за борба с корупцията и върху липсата на резултати по наказателните дела. Сега отсъствието на резултати се обвързва с недосегаемостта на шефа на държавното обвинение.

"Липсата на възможност за ефективно наказателно разследване по отношение на главния прокурор и неговите заместници е дългогодишен въпрос, повдигнат не само от Европейската комисия, но и от Европейския съд по правата на човека и Съвета на Европа", се казва в доклада на ЕК.

След този доклад натискът на Брюксел се засили и главният прокурор се превърна в пречка за получаването на 13 милиарда лева грантове от ЕК за реформиране и възстановяване на българската икономика.