Новини

23-ма носители на менингококова бактерия в София

  02.12.2021 19:03  
23-ма носители на менингококова бактерия в София

23-ма души - деца и контактни на тях възрастни - са установени като носители на менингококова бактерия. Огнището е в детска градина в столичния квартал "Павлово" и беше установено, след като е починало 5-годишно дете.

23 са децата и техни контактни, които към този момент са с потвърдено носителство на менингокок в носоглътката, съобщи Столичната здравна инспекция. При огнището на инфекция - в 37-ма градина "Вълшебство" в квартал "Павлово" в София, почина 5-годишно дете:

"Те са направили проби за всички възможни причинители, които биха могли да причинят подобен тип картина, изолирали са един такъв причинител, но не е менингокок, както се предполагаше и се очакваше", заяви здравният министър Стойчо Кацаров.

От доклада на РЗИ става ясно, че бактерията всъщност е менингокок, а 23-те носители са насочени към лекуващите си лекари.

Проф. Тодор Кантарджиев, който е консултант към Столичната община, е разговарял с разтревожените родители:

"Всички деца и техните братчета, които имат данни за менингококи в носоглътката, днес е вторият ден -последната доза на антибиотик трябва да вземат".

От вчера детската градина "Вълшебство" е затворена от РЗИ до второ нареждане:

"Направихме пълна дезинфекция. Фирма дезинфекцира целия корпус. Своевременно целият персонал на детската градина направи дезинфекция на всички групи и очакваме, живот и здраве, да се завърнат децата отново в детската градина", съобщи директорът на градината Гергана Петрова.

Тя разказа, че миналия четвъртък едно от децата се почувствало зле, започнало да повръща и рязко вдигнало температура. Родителите са били уведомени веднага. На детето е дадено лекарство за понижаване на температурата, докато го приберат от градината.

Няколко болници са обиколили родителите. В петък то е прието в детската болница "Проф. Иван Митев":

"В нашата болница сме направили всички реанимационни мероприятия. За съжаление, при нас то почина", коментира директорът на болницата д-р Благомир Здравков".

По случая е назначена проверка от Здравното министерство:

"Подозрението е, че е за менингококов сепсис, но не са установили менингокок при изследванията. Това заболяване - менингит, може да се причини и от други микроорганизими, не само от менингокок".

Михаела Кръстева е майка на дете от групата на починалото дете. То също е носител на бактерията:

"Всеки един родител - майки, бащи, се притесняват, не спят, дежурят до децата при най-малки симптоми. Очаквахме резултатите от РЗИ, за да може бързо да реагираме и да знаем каква е тази бактерия. Не сме спали от петък вечерта".

Очакват се резултатите от изследванията на всички деца и учителския персонал, както и резултатите от аутопсията на детето.