Коментари

Кольо Колев: Шамарът на избирателите засилва шанса за правителство

  02.12.2021 11:43  
Кольо Колев: Шамарът на избирателите засилва шанса за правителство

"Има голям шанс да се състави правителство този път. Основните играчи БСП, ИТН и "Демократична България" се поучиха от шамара, който получиха на изборите, а "Изправи се БГ" въобще изпаднаха. Избирателите им казаха, че не им трябват техните червени линии и си поискаха промяната осъществена", това каза в "Твоят ден" по NovaNews политологът Кольо Колев.

Според него този шамар до голяма степен ще държи стабилността и консенсуса между преговарящите за правителство политически сили, защото те едва ли не си дават сметка какво ще стане, ако и този път не се състави кабинет.

"Действията и решенията на евентуалното правителство ще покажат дали тази стабилност ще се запази", смята Колев.

За него е нормално Кирил Петков да е премиер, тъй като се ползва в момента с обществено доверие, освен това е и лидер на спечелилата изборите политическа сила.

"Трябва да има силна опозиция, но проблемите, които ГЕРБ изкарват в момента, изглеждат малко измислени и кьорфишеци. Ще се решават въпроси на бъдещето, по които те трябва да взимат отношение - това би била разумна опозиция", каза още политологът.

Колев смята, че ДПС към момента са в позицията на ГЕРБ, но са снижили децибелите и ще искат да бъдат конструктивна опозиция, ще търсят диалог и възможности за заемане на управленски позиции, ако не сега, то по-късно, но връщането на Делян Пеевски в играта ще им коства много.

"Възраждане" ще бъде извън сметките на всички, те ще продължат кресливата си пропаганда", добави той.