Бизнес Новини

710 лв. минимална заплата в проектобюджет 2022

  01.12.2021 14:22  
710 лв. минимална заплата в проектобюджет 2022

Минималната заплата догодина да е 710 лева, да се повишат детските добавки с 20 на сто, като всички Covid подкрепящи мерки да се запазят през първите 6 месеца на годината. Това предлага служебното правителство в проекта за бюджет 2022-ра, който ще бъде приет от министрите на Стефан Янев на 17-и декември. Това обяви служебният финансов министър Валери Белчев.

Белчев заяви, че въпреки забавената към момента бюджетна процедура за догодина, новото НС трябва да я приеме до края на тази и да има нова бюджетна рамка.

„Да направят своите компромиси и да приемат рамката такава, каквато е. Оттам нататък, всички реформи могат да предизвикат актуализация. Тя винаги ще е възможна , но важно е да обезпечим финансовата година, така че много настоявам това нещо да бъде погледнато сериозно и бюджетът да бъде приет още в рамките на годината“.

Служебният финансов министър пресметна, че от ръста на минималната работна заплата на 710 лв. ще се възползват 750 000 работещи, които в момента получават минималното възнаграждение. При заложения ръст на детските добавки за едно дете увеличението е от 40 на 50 лева, а за две - от 90 на 110 лева, като прагът за достъп също се увеличава от досегашните 450 на 510 лева на всеки член от семейството. Втората година на майчинството да е 650 лева, предлага служебното правителство. В разработената рамка е планирано запазване през първите шест месеца на следващата година на всички антиcovid мерки, включително и бонуса за пенсиите.

"Твърдото ни решение е доходът на пенсионерите да не намалява. Аз говоря за абсолютна стойност".

Ако сценарият на служебното правителство стане факт, към минималната пенсия , която от 25 декември ще е 370 лева, ще се изплаща бонус от 120, или общо - 490. Средното увеличение от преизчисляването на пенсиите от 25 декември се пресмята на 84 лева, а с бонус от 120 лева отгоре ще се постигнат по-високи нива от настоящите размери на пенсиите.


Анкета

На кой проект трябва да заложи българската енергетика?


Резултати