Светът

Олаф Шолц е новият канцлер на Германия

  24.11.2021 17:37  
Олаф Шолц е новият канцлер на Германия

Социалдемократът и сегашен министър на финансите Олаф Шолц е новият канцлер на Германия. Той ще заеме мястото на Ангела Меркел, която управлява страната от 2005 г. насам. 

По-рано днес Социалдемократическата партия, Свободната демократическа партия и Зелените постигнаха коалиционно споразумение, с което определят Шолц за канцлер на страната, съобщи Politico. 

Пактът слага край на близо петседмичните официални преговори, в които участваха около 300 преговарящи в 22 работни групи. Една от основните цели на новото правителство е Германия да премахне употребата на въглища до 2030 г. Също така те ще се стремят да постигнат и 80% електроенергия от възобновяеми източници. 

Коалицията обмисля да легализира и канабиса, като неговото разпространение и продажби ще бъдат контролирани, пише Би Би Си. 

На пресконференция днес 63-годишният Шолц каза, че "суверенитетът на Европа е крайъгълен камък на нашата външна политика". Той подчерта приятелството на Германия и Франция и сътрудничеството на страната със САЩ. 


Анкета

На кой проект трябва да заложи българската енергетика?


Резултати