Светът

Чехия отчете рекорден брой новозаразени

  24.11.2021 17:33  
Чехия отчете рекорден брой новозаразени

Чехия отчете през последното денонощие рекорден брой новозаразени с коронавирус, предаде "Ройтерс". Агенцията отбелязва, че случаите за пръв път са надхвърлили 25 хиляди, което поставя болниците в страната под още по-голям натиск.

По данни на здравното министерство новозаразените за изминалите 24 часа са 25 864. Броят на хоспитализираните е скочил до около 5600 от под 1000 преди месец и е най-големият от април, но въпреки това е под пика от 9551. Напливът към здравните заведения в някои региони сега е по-голям, отколкото при предишната коронавирусна вълна в Чехия. Поради това властите в една от източните области обявиха мерки за ограничаване на социалния живот за две седмици, предвиждащи забрана за събирания на повече от 100 души на едно място, за да предпазят болниците.

Чехия, с население от 10,7 милиона души, е четвърта в света по процент на заразените на глава от населението, по данни на специализирания сайт "Нашият свят в данни" (Our World in Data). Чешкото правителство, на което предстои да отстъпи властта, след като миналия месец загуби изборите, наложи на национално равнище мерки, предвиждащи забрана за неваксинираните да посещават обекти като ресторанти и кина и да ползват услуги като ходенето на фризьор. Целта е да бъде поощрена ваксинацията срещу COVID-19, при която Чехия изостава от много страни от ЕС. Отиващото си правителство обмисля също задължително ваксиниране за хората над 60 години и за представителите на някои професии като здравните работници.


Анкета

На кой проект трябва да заложи българската енергетика?


Резултати