Новини

БНБ: Бойко Борисов не е собственик на банка у нас

  05.11.2021 18:55  
БНБ: Бойко Борисов не е собственик на банка у нас

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов не е собственик и не участва в органи на управление на търговски банки в България.

Това съобщиха от БНБ ден след като служебният вътрешен министър Бойко Рашков обяви, че бившият премиер е собственик на банка. Според Рашков парите за строежа на автомагистрала "Хемус" "са преминали през банка, собственост на Бойко Борисов". "Със собственика на тази банка Борисов преди години е имал общи фирми", бе категоричен Бойко Рашков. 

Борисов пък призова Рашков да назове банката, заплаши го със съд и обясни, че вътрешният министър действа от името на президента и кандидат за втори мандат Румен Радев.

От БНБ обясняват, че данните за членовете на органите на управление и акционерите с акционерно участие над 10% във всяка банка в България се публикуват в тримесечното издание "Банките в България" и те са достъпни на интернет страницата на БНБ на български и английски език. 

БНБ получава информация за всяко лице, придобило 3 и над 3 на сто от акциите с право на глас в банка, и предварително одобрява всяко лице, което има намерение да придобие 10 и над 10 сто от капитала на банка в България, уточняват от трезора.

"Банковата система е предпазена от непремерени изказвания в публичното пространство, вследствие на изградената надеждна надзорна и регулаторна рамка. Добра международна практика е политиците да се въздържат от подобни изказвания", пише още в съобщението на БНБ.