Светът

Русия заплаши НАТО ако приемат Украйна

  21.10.2021 14:23  
Русия заплаши НАТО ако приемат Украйна

Москва е предупредила НАТО, че всяка стъпка по въпроса за членството на Украйна в Алианса ще доведе до последствия. Това заяви заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Андрей Руденко, цитира думите му вестник „Известия“, пише агенция "Фокус".

Съгласно думите на дипломата, приемането на Украйна в НАТО би било изключително опасна стъпка, която ще принуди Русия да реагира. „Тъй като това са преговори между НАТО и Украйна, от тях зависи да решат кога и какво е необходимо, но ние ги предупредихме: всяка стъпка ще има последствия. НАТО знае нашата позиция по отношение на Украйна“, обясни Руденко.

По-рано през деня стана известно, че на срещата в Брюксел министрите на отбраната на страните от западния отбранителен съюз планират да одобрят нов план за противодействие на теоретичната атака от страна на Русия в няколко посоки едновременно. Алиансът „все още е решен да съдържа Москва“, увериха от НАТО. Членът на Комисията по сигурността и борбата с корупцията на Държавната дума Адалби Шхагошев каза, че изявленията за евентуално влизане на Украйна в НАТО може да бъдат сериозен сигнал за Москва. Но според него перспективата за присъединяване на страната към Алианса е политически мираж.

На 19 октомври американският министър на отбраната Лойд Остин говори за своята непоколебима подкрепа за суверенитета, териториалната цялост и евроатлантическите стремежи на Украйна. Остин каза, че е важно Вашингтон да запази способността на Украйна да сдържа „агресията“ на Русия. На 18 октомври прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков на свой ред предупреди, че влизането на Украйна в Северноатлантическия алианс ще бъде най-лошият сценарий, тъй като преминава червените линии на националните интереси на Руската федерация.

На 22 септември украинският президент Владимир Зеленски заяви, че без Украйна в НАТО Алиансът ще бъде по-слаб. В същото време в разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг той говори за важността от увеличаване на присъствието на флотите на страните-членки на Алианса в Черно море. На 10 септември украинският лидер припомни, че страната е готова да се присъедини към НАТО, но САЩ не дадоха директен отговор на коментара на Зеленски. На 1 юни Киев създаде структурно звено за интеграция на Украйна в Европейския съюз и НАТО. Както отбеляза ръководителят на кабинета на президента на Украйна Андрий Ермак, страната се интересува от развитието на равнопоставено и взаимоизгодно сътрудничество с партньорите си в международните отношения.