Светът

Лондон и Киев обсъждат оръжейна сделка

  21.10.2021 13:34  
Лондон и Киев обсъждат оръжейна сделка

Великобритания може да започне да продава оръжия на Украйна. За първи път Лондон и Киев обсъждат сделка за ракети тип „земя-земя“ и „земя-въздух“, пише вестник „Таймс“.

Представители на британското министерство на отбраната са в преговори с украинските им колеги за снабдяване на украинския боен флот и военновъздушните сили на страната с ракети „Бримстоун“, съобщава „Таймс“.

Източник от украинското министерство на отбраната е цитиран от вестника, че продажбата на ракети ще бъде първа по рода си сделка между Великобритания и източноевропейската държава. Ракетите „Бримстоун“ са проектирани от британското дъщерно дружество на Общоевропейската компания за ракетни системи MBDA, базирана във Франция, но производството им става във Великобритания. 

Договаряната сделка идва на фона на загриженост, че Русия може да използва кризата с недостига на природен газ, за да заграби още украинска територия, пише „Таймс“.

Украйна в момента е транзитна страна за руския газ към Европа, но ако газопроводът „Северен поток 2“ в Балтийско море започне да функционира, президентът Владимир Путин повече няма да е зависим от Украйна за доставките на газ за Европа. От "Даунинг стрийт" по-рано изразиха загриженост от ефекта, който „Северен поток 2“ може да има за Украйна.