Бизнес

Смарт приложение проверява зеления сертификат

  21.10.2021 09:51  
Смарт приложение проверява зеления сертификат

Въведеният от четвъртък "зелен сертификат", който ще допуска безпрепятствено гражданите да участват в дейности на закрито, може лесно да се провери за достоверност, съобщава Mediapool. Това може да стане през мобилното приложение Covid Check BG, разработено още преди месеци от "Информационно обслужване". Приложението разчита и сертификати за преболедували, както и кодове от извършени тестове.

Какви данни показва?

Приложението Covid Check BG сканира сертификата и за секунди изкарва данните за него. Първите данни на зелен фон с бели букви се отнасят до срока на валидност на сертификата. В момента приложението посочва 1-годишен срок за валидност на сертификата за ваксиниране.

Изписват се трите имена на гражданина, датата на раждане, датата на ваксинация, името на ваксината, производителят й, общият брой поставени дози. Посочва се, че издател на сертификата е Министерство на здравеопазването, а също и уникалният идентификатор на сертификата.

Приложението разчита и кодове от направени PCR и антигенни тестове. Гражданите могат да свалят тестовете си от сайта на Националната здравно-информационна система. Там трябва да се посети секцията "Цифров Covid сертификат на ЕС"

Отворени въпроси

Отворен остава въпросът дали например проверяващите в молове, фитнеси, големи магазини, въобще знаят за това приложение на Министерство на здравеопазването и дали ще го използват.

Приложението е достъпно от края на август и публикувано в Google Play Store. То може да се изтегли и инсталира от този линк: https://play.google.com/store/apps/details?id=dcc.check.bg. Апликацията обаче не е достъпна за телефони на Apple, независимо че през лятото се обещаваше, че и те ще я предложат.

Източник: Mediapool.bg