Светът

Все повече държави по света въвеждат зелен сертификат

  20.10.2021 18:34  
Все повече държави по света въвеждат зелен сертификат

По света зеленият сертификат се прилага не само на територията на Европейския съюз. От Еврокомисията съобщиха, че през следващите седмици предстои да се свържат и нови държави. В ЕС вече са издадени над 591 милиона сертификата.

Общата система на цифровия сертификат на ЕС обхваща и действа освен в страните от съюза, в още 16 държави от целия свят, а други очакват да бъдат включени.

"След като беше използван през лятото, цифровият сертификат на Европейския съюз доказа, че е успешен в международен план. Той е единствената система, която се прилага на международно равнище. Документът беше важен елемент в борбата срещу Ковид с повече от 591 милиона издадени сертификати", заяви Йоханес Барке - говорител на Европейската комисия.

Сертификатът се издава от държавата, в която е поставена ваксината, но
се признава във всички страни, включени в европейската система. Ако сте
си поставили двете дози от ваксината в две различни държави, следва и
двете да ви издадат сертификат.

Той може да бъде в цифров формат или на хартия и съдържа не само уникален QR код, но и цифров подпис. Именно цифровият подпис предпазва от документа от фалшифициране. Проверявашите устройства или апликации сканират QR кода и проверяват подписа. И тъй като системата във всички свързани страни е единна, в Белгия например лесно могат да проверят дали сертификат, издаден в България е автентичен и съдържа цифров подпис

20 държави от ЕС, към които от вече спада и България, вече използват сертификата и за вътрешни цели - за достъп до големи прояви и ресторанти, киносалони и музеи.