Коментари

Надежда Нейнски: Досиетата Пандора трябва да са начало на сериозен дебат за офшорните зони

  13.10.2021 13:40  
Надежда Нейнски: Досиетата Пандора трябва да са начало на сериозен дебат за офшорните зони

Смятам, че темата с „Досиетата Пандора“ би трябвало да бъде началото на един много сериозен дебат за съществуването на офшорните зони. Това коментира в студиото на "Денят започва" на БНТ Надежда Нейнски, бивш министър на външните работи и бивш посланик в Турция.

В крайна сметка, офшорните зони са законно създадени с идеята да подпомагат икономиката. Много държави приемат инвестиции от офшорните зони и тук започва голямото НО - трябва да се докаже произходът на тези пари, защото има съмнения, че през тях се перат пари или се крият доходи, които не са декларирани. Въпросът е много чувствителен, обясни Нейнски.

Нейните наблюдения са, че по-голямата част от имената в "Досиетата Пандора" са от Латинска Америка, Русия, Източна Европа, там където институциите са по-слаби.

Нейнски коментира и темата за отношенията ни с Република Северна Македония.

Смятам, че България и РС Македония са стигнали до една точка, в която е станало възможно подписването на един двустранен договор през 2017 г. Ние на практика няма какво повече да си кажем, смята дипломатът.

Според нея, това, което в момента трябва да бъде тема, е доколко и как този Договор трябва да бъде гарантиран от ЕС. В декларацията от Бърдо ЕС призовава РС Македония да спазва договорите си с Гърция и България, допълни тя.

В момента се готвят двустранни протоколи и ако те отговарят на нашата национална позиция, ние ще настояваме да се изработи Пътна карта и тя да залегне в нашата позиция за преговорите на РС Македония за присъединяване към ЕС. Така че, има вече извървян път, имаме един договор, който ЕК трябва да настоява да бъде спазван, смята Нейнски.

Големият въпрос е, че РС Македония не спазва Договора, това е.

Но в крайна сметка, членството в ЕС означава спазване на международните договори, друг тип политическа култура, допълни дипломатът.

Нейнски коментира и политическите трусове в Австрия след корупционния скандал, довел до оставката на канцлера Себастиан Курц.
Вероятно в австрийското общество очакването е политик, към когото има съмнения за корупция, да се оттегли. Според мен политическата традиция на Запада включва много повече подадени оставки при съмнения, отколкото в Изтока.

Във всички случаи оттеглянето на канцлера винаги носи последици в политически план. Според мен за един дълъг период от време, той ще влезе в една система на доказване, на реабилитация, смята Нейнски.

Корупцията е тежко и разяждащо обществото явление, но трудно се доказва, допълни тя.