Коментари

Ивайло Дичев: Името на Борисов няма да излезе в Досиетата Пандора, блокирането на Фейсбук е като терористичен акт

  05.10.2021 17:03  
Ивайло Дичев: Името на Борисов няма да излезе в Досиетата Пандора, блокирането на Фейсбук е като терористичен акт

„Досиетата Пандора“ имат по-широк смисъл. Това е третата подобна акция на журналистите. Следва вълна от възмущение в страните, от които са имената. Много зависи от натиска на гражданското общество и журналистите. Няма юридическо основание за някакъв процес, защото става въпрос за течове на информация за момента“. Това заяви културният антрополог проф. Ивайло Дичев пред БНР.

„Виждаме, че на Изток има повече имена. Изненада ме Тони Блеър. Офшорната история трябва да се прекрати и не ми хареса изказването на Кирил Петков по темата. Става въпрос за капитализъм, който се е откъснал в друга територия. Като българи няма как да се справим. Богатите хора трябва да си имат пари, но са длъжни да дават отчет къде ги влагат и какви данъци плащат. Не може след това те да се връщат като „инвеститори“. От едно време насам има подобно мислене, че капиталът трябва да се движи по-бързо. На мен ми се иска отчет за една химикалка, а има хора, които с едно натискане на мишката прехвърлят милиони в сметки. Ние отдавна знаем, че Делян Пеевски се занимаваше с КТБ. Едва ли Бойко Борисов ще бъде вторият човек, който ще излезе в тези списъци. Предполагам, че се е предпазил“, коментира проф. Дичев.

„Спирането на Фейсбук ни показа колко сме зависими от социалните мрежи. Това много прилича на тероризма – как един човек може да блокира комуникациите. Представете си, че Фейсбук се превърне в основна медия за осведомяване. Трябва да се направи регулация“, каза още културният антрополог.