Анализи

Иван Савов: Сривът на Фейсбук е координирана глобална атака върху настоящия световен ред

  05.10.2021 10:49  
 Иван Савов: Сривът на Фейсбук е координирана глобална атака върху настоящия световен ред

Сривът на Фейсбук може да се разглежда като сериозна координирана глобална атака върху настоящия световен ред в момента. Тази хипотеза разви в интервю за БНР Иван Савов, директор на Европейския институт за риск политика.

Савов коментира, че е налице събитие от типа на т.нар. черен лебед, изключително рядко съвпадение на няколко събития – разкритието на бивша служителка на Фейсбук, излизането на Досиетата „Пандора“ и технически срив на система с глобални мащаби.

„Която е способна и доказа, че може да манипулира цели нации да се радикализират и да ги манипулира да извършват действия в една и ли друга посока. През Фейсбук беше избран Тръмп и през Фейсбук беше манипулацията, така че да гласуват англичаните за Брекзит. Започваме да мислим много сериозно за това, че става дума за една сериозна, координирана глобална атака върху настоящия световен ред в момента.“

Живеем в интересен свят с мрежови рискове, всичко е свързано. Чисто техническата страна на срива в социалните мрежи трябва да се анализира в контекста на времето, в което живеем, посочи Иван Савов след 6-часовия срив в социалните мрежи снощи. 

Първият огромен удар върху Фейсбук дойде 24 часа по-рано, когато бивша служителка на компанията изнесе над 10 хиляди документи за злоупотреби на Фейсбук в техен интерес с психиката на хората и евентуално влияние върху радикализацията в редица държави, включително в посока към военни конфликти, поясни Савов.

„Часове по-късно се случи и техническият срив и е много трудно да го поставим в зоната на случайността.“

Според Иван Савов се е получила абсурдна ситуация с мащаб, който изобщо не е бил предвиден в риск анализите на компанията.

„Говорим за нечуван мащаб. Изключително прецизен удар и въпреки твърденията на фирмата, че това е станало при грешен ъпдейт, нашите експерти бяха на мнение, че тук може да става дума за злонамерено действие от разочарован служител след публикуването на информацията, а може да е също злонамерено действие отвън, от държавно спонсорирани хакери, които да са ударили системата.“

Това е стартът на падането на империята на Зукърбърг, смята Иван Савов.

„Конгресът на САЩ отдавна разследва Зукърбърг, още от аферата с „Кеймбридж аналитика“. Твърденията, че тези алгоритми за психическо въздействие, за радикализиране, създаване на негативни настроения, конфронтиране на хората, което води до по-голяма активност във Фейсбук, обаче в същото време води до проблеми в държавите, включително в нашата можем да го видим – всичко това е вързано с тази психоманипулация за негативизъм, която води до по-големи печалби, по-голяма активност на абонатите. Фокусът на не едно правителство, не само на Щатите, е да се търси решение за контрол и регулация“, коментира експертът.