От мрежата

Досиетата Пандора: Двама български политици са сред укривалите богатство в офшорни сметки

  04.10.2021 13:35  
Досиетата Пандора: Двама български политици са сред укривалите богатство в офшорни сметки

Разследването на "Pandora Papers" разкри скандалните финансови тайни и машинации на политици, милиардери и известни лица, укривали огромни суми в данъчни оазиси. Сред тях има и двама българи.
Двама български политици има в списъците на "Pandora Papers", където фигурират цели 35 настоящи или бивши правителствени и държавни ръководители от цял свят. Разследващите журналисти са проследили банковите сметки в данъчни оазиси на общо 330 водещи политици и държавни служители от над 90 държави.

Но в списъка на хората, които масивно укриват данъци, попадат още милиардери, спортни звезди и представители на шоу-бизнеса. Всички те използват офшорни банкови сметки, за да укриват големи суми и да не ги облагат с полагащите се данъци.

Кои са най-известните имена

Прави впечатление, че сред хората с офшорни сметки са и финансисти с важни позиции: финансовите министри на Пакистан, Бразилия и Нидерландия, бивши финансови министри на Франция и Малта, включително и скандално известният бивш шеф на МВФ Доминик Строс-Кан.

Сред най-известните имена, които са попаднали в мрежата на разследващите журналисти, фигурират още някогашният британски премиер Тони Блеър (който навреме уж водеше решителни битки срещу укриването на данъци) и сегашният премиер на Чехия Андрей Бабиш, който пък скоро отива на избори. Преди изборите, които спечели, връзки с офшорни фирми е имал и украинският президент Володимир Зеленски.

Президентът на Кения Ухуру Кениата също на думи се бори срещу корупцията, но заедно с майка си е основал фондация в Панама. Сред държавните глави с офшорни сметки се появиха и имената на йорданския крал Абдула Втори и емира на Катар Тамим бин Хамад ал-Тани. В списъка са още принцесата на Мароко Лала Хасна и премиерът на ОАЕ Мохамед бин Рашид ал-Мактум.

Очевидно е, че става дума все за хора с големи финансови възможности. Извън сферата на политиката това вече е съвсем очевидно: в досиетата „Пандора“ фигурират имената на 130 милиардери от Турция, Русия, Индия, САЩ, Мексико, Чехия и още няколко държави.

Близо 12 милиона документа

В Турция офшорни сметки е поддържал например големият строителен предприемач Ерман Илиджак, прославил се с един много оспорван строителен проект: президентския дворец на Ердоган, в който има цели 1150 стаи. Други известни лица от региона са президентът на Черна Гора Мило Джуканович и сръбският министър на финансите Синиша Мали.

Огромно медийно внимание привлича и колумбийската певица Шакира, която също присъства в списъците на знаменитости от цял свят, поддържащи сметки в данъчни оазиси.

В сегашното амбициозно журналистическо разследване участват 150 медии от цял свят, сред които и ДВ. Близо 600 журналисти са обработили информационен масив, съдържащ близо 12 милиона поверителни досиета. Разследването е продължило цели две години.