Новини

Прокуратурата се провали още на старта с делото срещу ЛиЛана

  22.09.2021 15:51  
Прокуратурата се провали още на старта с делото срещу ЛиЛана

Делото срещу Лиляна Деянова - ЛиЛана, брат й Александър и още петима души, катастрофира още на старта в спецсъда. На разпоредителното заседание във вторник магистратите са прекратили производството и са го върнали на прокуратурата заради пропуски, които няма как да се отстранят в хода на съдебния процес, пише "Сега".

През юли, когато трябваше да има разпоредително заседание, но се наложи то да бъде отложено, прокуратурата сама обяви за отлагането му и дори пусна специално подготвен клип, в който директно свързва певицата с Васил Божков. Във видеото бе записано, че в хода на разследването били открити "доказателства за свързаност между участниците в престъпното сдружение и друг български гражданин, на който към момента по друго дело са предявени 18 обвинения". Същият е с наложени санкции по закона "Магнитски".

ЛиЛана и останалите са обвинени, че са организирана престъпна група за незаконно усвояване на европейски средства по програма "Иновации и конкурентоспособност" за над 2,7 млн. лева в периода от 2016 до 25 април 2020 г.

След като бе обвинена, Деянова беше държана дълго време в ареста. Брат ѝ сам искаше да влезе в ареста в знак на протест срещу повдигнатото му обвинение и отказваше да плати гаранцията си от 50 000 лева. В крайна сметка обаче от това нямаше последствия и той остана на свобода.

В предаването "Евродикоф" по "Евроком" преди два месеца Деянова и съдружникът й Мартин Димитров показаха документи, според които прокуратурата е оттеглила обвиненията срещу тях, че са заплашвали служители на АПИ. Те подчертаха, че това е станало, без прокуратурата да го обяви публично, както по-рано разпространи показания на шефове на пътната агенция, които са се оплакали, че ги е заплашвала и опитвала да нахлуе с ритници в кабинетите им.