Реакция Светът

Обвиниха партията на Путин в изборни измами

  20.09.2021 11:49  
Обвиниха партията на Путин в изборни измами

Управляващата партия "Единна Русия" отпразнува победата си в Москва след оповестяването на първите резултати от парламентарните избори. В същото време опозицията обяви, че е имало изборни измами.

Очакваната победа на управляващата партия е и въпреки отбелязания спад на рейтинга. Тя държи близо три четвърти от 450 места в Държавната дума. Гласуването се проведе успоредно с изборите за областни управители и местни законодателни събрания, пише вестник „Банкеръ“.

Заради коронавирусната пандемия изборите в Руската Федерация продължиха от петък до неделя. 110-милиона имащи право на глас избираха през тези три дни депутати в Държавата дума на руския парламент (долната камара).

"Ние сме отборът на Путин!", провикваха се активисти на "Единна Русия", а кметът на Москва Сергей Собянин подчерта, че "има какво да се отпразнува". При преброени почти 55 на сто от гласовете "Единна Русия" води с 46,6 процента от гласовете. Владимир Путин не дойде в централата на партията, защото е в самоизолация заради много заразени с коронавируса в близкото му обкръжение, обясниха представители на партията, съобщава ДПА.

Комунистическата партия на Русия получава засега 21,3 процента от гласовете, а дяснопопулистката Либерално демократична партия на Владимир Жириновски - 8 на сто. Според неокончателните резултати на четвърто място със 7,6 на сто е "Справедлива Русия". И трите партии са смятани за лоялни към системата. Надежди за преодоляване на 5-процентната бариера за влизане в парламента има и партията "Нови хора", която според прогнозните резултати ще получи около 6 процента.

Независимите наблюдатели от неправителствената организация "Голос" отчетоха хиляди нередности в изборите в цялата страна, повечето документирани със снимки или видеозаписи. ЦИК съобщи за получени около 750 жалби за нарушения и за около 7000 невалидни бюлетини. Снощи бе съобщено, че избирателната активност е била 45 процента. На тези избори на някои места имаше възможност да се гласува онлайн, както гласува и Путин.

Критиците на Кремъл заявиха, че гласуването във всеки случай е бутафорно и че "Единна Русия“ би се представила много по-лошо в честно състезание, като се има предвид предизборните репресии - забрана на движението на Навални, забрана на съюзниците му да се кандидатира и атаки срещу критични медии и неправителствени организации.

Това е последният национален вот преди президентските избори през 2024 г. Путин, който навършва 69 следващия месец, все още не е казал дали ще се кандидатира.