Коментари

Йотова: България да гледа на Плана за възстановяване като на шанс за повишаване на стандарта на живот

  14.09.2021 15:18  
Йотова: България да гледа на Плана за възстановяване като на шанс за повишаване на стандарта на живот

България трябва да гледа на Плана за възстановяване и устойчивост като на шанс за повишаване на стандарта на живот, а не само като на евросредства, които да усвои. Това посочи вицепрезидентът Илияна Йотова на конференция за състоянието на Европейския съюз, организирана от Института за икономика и международни отношения и фондация „Фридрих Еберт“.

България трябва активно да участва в дебата за бъдещето на ЕС, посочи директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков.

„И се боя, че ние вече рискуваме да се окажем отново в ситуацията на недоволни мърморковци, които не формулират ясно своите позиции и интереси в рамките на дебата, но след това не са доволни, че тяхното мнение не е било отчетено“.

Според директора на фондация „Фридрих Еберт“ Жак Папаро, бъдещето на Европа е форма с неговите жители, както в една обща сграда.

„Проникнат ли разрушителни сили до основите, следва процес на разруха и тогава хубавите етажи ще се сгромолясват заедно с по-скромните“.

Важно е как държавите членки ще използват средствата от Брюксел по плана за възстановяване от корона кризата, посочи вицепрезидентът Илияна Йотова. България не трябва да възприема Плана за възстановяване и устойчивост само като евросредство, които да усвои.

„Едни 12 милиарда, които трябва да потънат в някакви проекти. А да погледнем на това като един шанс за това къде да бъде България, след като изпълни тези проекти след няколко години, какъв да бъде стандартът на държавата ни“, каза тя.