Реакция Светът

Путин се самоизолира след случаи на Covid в обкръжението му

  14.09.2021 14:58  
Путин се самоизолира след случаи на Covid в обкръжението му

Президентът Владимир Путин се самоизолира, след като бяха открити случаи на коронавирус в близкото му обкръжение, съобщи Кремъл, докато Русия се бори с упорито високи нива на заразяване с Covid. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред репортери, че Путин е "абсолютно здрав" и е направил тест за коронавирус, без да дава уточнения за резултата.

Путин трябваше да пътува до столицата на Таджикистан Душанбе за регионална среща на върха по-късно тази седмица, но в разговор с президента Емомали Рахмон заяви, че няма да може да присъства лично. „Путин каза, че във връзка с идентифицирани случаи на коронавирус в кръга си, той ще спазва режим на самоизолация за определен период от време“, се казва в изявление на Кремъл.

Руските власти са предприели изключителни мерки, за да защитят Путин, който е ваксиниран с домашно произведената руска "Спутник V". От чуждестранни лидери, журналисти и официални лица се изисква да се самоизолират, преди да са в контакт с дългогодишния руски лидер. В понеделник Путин се срещна със сирийския президент Башар Асад и с руски спортисти, завръщащи се от Параолимпийските игри в Токио.

Русия е сред страните, най-силно засегнати от пандемията от коронавирус - с пети най-голям брой регистрирани случаи според данни на АФП - и се бори да овладее инфекциите, въпреки лесния достъп до ваксини. Към вторник страната е регистрирала 7 176 085 случая и 194 249 смъртни случая, което е най-големият брой смъртни случаи в Европа.

Инфекциите намаляват през последните дни след скок през август, но здравните служители съобщиха за 17 837 нови случая и 781 нови смъртни случаи във вторник. Властите се борят със скептично настроеното население, като независими социологически проучвания показват, че мнозинството руснаци не планират да се ваксинират. Към вторник около 39,9 милиона от 146 милиона души в Русия са напълно ваксинирани.

Москва, епицентърът на епидемията в Русия, и множество региони, въведоха задължителни мерки за ваксинация, за да ускорят кампанията, а Путин многократно призовава руснаците да се ваксинират. Кремъл първоначално си постави за цел до септември напълно да ваксинира 60% от руското население, но по-късно се отказа от тази цел, въпреки че безплатни ваксини са налични от началото на декември.

Руските власти бяха обвинени в значително омаловажаване на последиците от пандемията и след тежка първа блокировка през 2020 г. се въздържаха от въвеждане на нови ограничителни мерки. Вместо това страната възлага надежди за ограничаване на пандемията на четирите си домашни ваксини-Sputnik V, EpiVacCorona, CoviVac и еднодозовата Sputnik Light.