Новини

Бойко Рашков е наредил на катаджиите вече да не се крият по храстите

  10.09.2021 16:17  
Бойко Рашков е наредил на катаджиите вече да не се крият по храстите

Още на 18 юни тази година министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е разпоредил писмено на всички служители на министерството, контролиращи на пътното движение, да изпълняват тази дейност при видимо присъствие както на служителите, така и на служебните им автомобили.

Това става ясно от качения на сайта на Народното събрание писмен отговор на министъра на въпрос на народния представител от Демократична България Мартин Димитров. Въпросът е "относно прекратяване на опасната практика на криещи се в храстите служители на КАТ".

Разпореждането на Бойко Рашков е с характер на революционен акт - ако се реазилизра, ще сложи край на цяла епоха в теорията на практиката на българските катаджии, навикнали да се крият по храстите и да изненадват шофьорите, изскачайки от там.

Министърът на вътрешните работи нарежда освен това да не се извършват "безцелни" проверки, като превозни средства и граждани се спират в предвидените от закона случаи.

В заповедта на министъра се посочва и че нарушителите, които създават предпоставки за възникване на инциденти, трябва "да бъдат изваждани от транспортните потоци".

Министърът разпорежда автоматизираните технически средства и системи за контрол на скоростта да се разполагат на места, характеризиращи се с концентрация на тежки пътнотранспортни произшествия, като бъдат видими за останалите участници в движението.

Полицейските служители трябва "да се отнасят с уважение към гражданите при спазване на етичните норми".

Водачите на моторни превозни средства могат да подават сигнали както лично, така и чрез упълномощен представител в деловодствата на структурите на МВР или в Приемната на МВР, както и по електронен път, по поща, чрез Единен европейски номер за спешни повиквания 112 или на открита телефонна линия: 02 982 2222.